Lilliputters en kleine mensen

Zojuist fietste ik tussen twee regenbuien door naar huis, zo snel als ik kon. Ik werd ingehaald door een klein voertuig met een bijpassend klein persoon erop. Vanuit mijn ooghoek zag ik dit en dacht; zo, dat kind kan hard fietsen! Maar toen ik, geïntrigeerd door het feit dat mijn driewekelijkse hardloopsessie niet genoeg spier blijkt te kweken om een fietsend kind bij te houden, nog eens goed keek, zag ik het. ‘Een lilliputter!’ schoot het door mijn hoofd. Helemaal fout. Meteen corrigeerde ik mezelf: een klein mens op een kleine fiets. Lilliputter betekent iets onaardigs, en dat was op deze meneer geenszins van toepassing. Hij kon in elk geval fietsen als een dolle, wat bij mij gelijk sympathie opwekt.

Ik dwong mezelf harder te gaan trappen want hallo, zijn benen waren de helft van de mijne qua lengte, en ontdekte wat raars. Iedereen maar dan ook écht íedereen keek met open mond naar deze hardfietsende meneer. Een jongetje liet zijn lolly in een verse modderplas vallen, een oud vrouwtje reed haar rollator tegen een hek en de postbode ging ervoor over zijn stuur hangen om eens extra goed te kijken. Gênanter dan dit krijg je het niet, geloof me.
Ik had zin om de mensen op onze route stuk voor stuk op hun domme, uitgezakte, naar Al Bundy refererende gezicht te timmeren. Ik vraag me af of deze meneer hier een leven vol van heeft.

Iets soortgelijks is mijn zusje gebeurd; zij was bezig om, samen met klasgenotes van de kunstacademie, een decor van een groot outdoor housefeest op kunstzinnige wijze in elkaar te schroeven. De mannen die het podium en hekwerk moesten opbouwen, waren zo geïntrigeerd door deze dames en hun lichaam, dat ze met hun steekwagens tegen elkaar opreden en zelfs het zojuist in elkaar geschroefde decor kapot te rijden. Oplossing; hekken om de dames heen.
Groot verschil: op een zieke manier is dit toch wel complimenteus tegenover mijn zuster en haar klasgenoten, voor de meneer op de fiets allerminst. Mijn zusje kan een soepjurk aantrekken om minder van haar lichaam te laten zien, deze meneer blíjft dan nog een bovengemiddeld klein iemand met wijde kleren aan waar mensen naar zullen staren.

In onze maatschappij betekent klein “lager dan de rest” en laag betekent binnen de meeste contexten “minder”. Ik vind “klein mens” daarom geen goede benaming voor de meneer op de fiets. Ik vind het een goede benaming voor alle starende mafketels langs de weg, voor de mannen op de steekwagens op het housefeest en voor nog véél meer mensen… Maar niet voor hem.
HELD lijkt me een betere. En niet alleen omdat hij me fluitend inhaalt!

CC foto: http://www.flickr.com/photos/gasmunky/59546307/