Niels (32) onderging een maagverkleining: ‘Na de operatie ben ik 75 kilo afgevallen’

December is dé maand van veel snoepen, uitgebreide diners en borrels. Dit jaar natuurlijk in een kleiner gezelschap dan we gewend zijn. Maar ook is december de maand van het maken van goede voornemens. Op deze lijstjes staat afvallen vaak ergens bovenaan. Maar soms moet er nét iets meer gebeuren dan afvallen…

Maagverkleining: van zwaargewicht naar fitboy

Voor mensen met ernstige obesitas is er dan soms nog maar één uitweg: een maagverkleining. Hoe verloopt zo’n proces, en heeft dit invloed bij het kiezen van je zorgverzekering? Zorgverzekeraar Independer vroegen het aan ervaringsdeskundige Niels Broeders (32) uit Westmaas.

Welke operatie onderging je precies, en wat was voor jou de reden?

“Er zijn verschillende soorten maagverkleiningen, maar ik koos voor een sleeve. Hierbij wordt een deel van je maag verwijderd. Dit is nu drieënhalf jaar geleden. Na de operatie ben ik 75 kilo afgevallen. Voor mij was dit het laatste redmiddel. Vanaf mijn twintigste ondernam ik meerdere afvalpogingen. Eén keer ben ik zelfs 40 kilo afgevallen. Het probleem was dat dit steeds crashdiëten waren. Die dragen niet bij aan een blijvend gezondere leefstijl.”

Kun je vertellen hoe het zover is gekomen?

“In het traject dat voorafging aan de operatie had ik gesprekken met een psycholoog. Toen werd duidelijk dat ik in het dagelijks leven veel dingen linkte aan eten. Vanaf dat ik op mezelf woonde, at ik altijd op de bank. Hierdoor leggen je hersenen de link ‘als ik op de bank zit moet ik eten’. Maar de link moet juist zijn ‘eten doe ik aan tafel en op de bank kijk ik tv of lees ik een boek’. Dit droeg er zeker aan bij dat het bij mij de verkeerde kant op is gegaan. En neem bijvoorbeeld voetbal kijken. Dat linkte ik altijd aan chips eten of pizza bestellen. Als je dan vervolgens bijna de hele week voetbalwedstrijden kijkt, gaat het hard.”

Was er voor jou een duidelijk moment waarop je dacht: ‘nu móet ik wel’?

“Zeker! Op m’n zwaarst woog ik 165 kilo, en dat is niet gezond natuurlijk. Dat had ook steeds meer gevolgen in mijn dagelijks leven. Van kinds af aan is honkbal echt mijn sport. Maar de laatste jaren was ik alleen nog coach, en stond ik niet meer zelf in het veld. Dat ging niet meer, o.a. door de pijn in m’n gewrichten. Maar ook een klein rondje lopen was me al te veel. Toen ben ik goed gaan nadenken over mijn toekomst. Wil je later nog kinderen krijgen, gaan reizen, of weer gaan sporten? Dan moest er wel wat gaan gebeuren.”

En kon je na je beslissing snel geopereerd worden?

“Na de aanmelding lag ik zeker niet direct op de operatietafel. Dat duurde toen nog een half jaar. Na een voorlichtingsavond in het ziekenhuis volgden gesprekken met een psycholoog, diëtist, internist, chirurg en een verpleegkundige. Die moesten allemaal los van elkaar groen licht geven voor de operatie. Dat was ook nodig voor mijn zorgverzekering”

Over je zorgverzekering gesproken… Kreeg je alle kosten vergoed?

“De kosten van de operatie en het hele nazorgtraject gelukkig wel ja. Omdat deze kosten uit de basisverzekering komen, betaal je natuurlijk wel je eigen risico. Het is dus verstandig om zeker in het jaar van je operatie niet voor een vrijwillig hoger eigen risico te kiezen!”

Waar moet je verder nog op letten bij een maagverkleining?

“Door deze operatie gaat je voeding veel sneller door je maag heen. Daardoor neemt je lichaam niet alle voedingsstoffen meer even goed op. Om die tekorten aan te vullen heb je voedingssupplementen nodig. Die kosten ongeveer 100 euro per jaar en moet je zelf betalen. Nog belangrijker eigenlijk is de overtollige huid waar je mee te maken krijgt als je voor deze operatie kiest. Dit kun je met een buikwandcorrectie laten herstellen. Maar die krijg je alleen vergoed als je aan hele strenge voorwaarden voldoet. Bij de meeste mensen is dat niet het geval. Zelf betalen is dan de enige optie. Dit kost je zo’n 5.000 euro”

Wat is voor jou het grootste voordeel en het grootste nadeel van deze operatie?

“Het allergrootste voordeel is dat ik anders nooit mijn vriendin had leren kennen! Ik kwam met haar in contact op een forum voor mensen die een maagverkleining overwegen, of al hebben gehad. Alleen dat al heeft het alles waard gemaakt. Sterker nog, hier had ik wel drie operaties voor overgehad, haha! En daarnaast geniet ik weer echt van het honkballen en alle andere sporten die ik weer kan doen. En qua nadelen kan ik er maar één bedenken, en dat is dat uiteten gaan lastiger is geworden. Door de operatie kun je maar kleine porties eten. Veel restaurants zijn hier niet op ingericht. Ze willen geen halve porties of kinderporties serveren. Vaak is dit uit onwetendheid. Tapas eten is wat porties betreft een stuk praktischer. Maar ook dan moet je erop letten dat je niet te vet eet, want ook dat zorgt vaak voor problemen.”

Lees ook
Dit is waarom je lichaam soms een schokje geeft als je in slaap valt

Welke tips heb je voor mensen die een maagverkleining overwegen?

“Maak de beslissing vooral zelf. Laat je niet te veel beïnvloeden door je omgeving. Kies daarnaast een zorgverzekering die samenwerkt met het ziekenhuis van jouw keuze. En nogmaals: kies niet voor een verhoogd eigen risico in het jaar van je operatie.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

nick maagverkleining

Bron en beeld: Independer