Dé manier om je middagdip te verslaan: het koffiedutje

Als je je ogen bijna niet meer open kunt houden, grijp je óf naar een kop koffie óf doe je een powernap. De twee met elkaar combineren, komt waarschijnlijk niet in je op. Toch zou je het eens moeten proberen. Maak kennis met het koffiedutje.

‘Een koffiedutje?’, horen we je denken. In een notendop draait de methode, ondersteund door een groep wetenschappers, om het drinken van een kop koffie vóórdat je je ogen sluit en zou het je de nodige energie geven die je nodig hebt.

Je hebt vast weleens gehoord dat een powernap niet langer dan een halfuur moet duren; dan word je alleen maar moeier. De theorie achter het koffiedutje gaat hiermee hand-in-hand. Cafeïne zou namelijk zo’n dertig minuten nodig hebben om in te werken; precies de duur van je powernap. Drink je voordat je gaat dutten een kop koffie, dan voel je je na het wakker worden niet alleen energieker door het dutje, maar kickt óók de cafeïne in.

Betere prestaties

Er zijn in het verleden al meerdere onderzoeken gedaan die bewijzen dat het koffiedutje echt werkt. Zo zou tijdens een studie gebleken zijn dat deelnemers die koffie dronken voor het dutten beter presteerden tijdens een test dan proefpersonen die zonder koffie gingen slapen. Andere studies hebben dit bevestigd.

Niet altijd een succes

Het werkt echter niet altijd, beweren slaapspecialist Suzanne Stevens van de University of Kansas en therapeut Elisa Kormeili. ‘Alleen met de juiste timing kun je productiever zijn na een koffiedutje,’ leggen ze uit aan The Huffington Post. ‘Maar iemand die last heeft van slapeloosheid kan het zichzelf moeilijker maken om ’s avonds in slaap te vallen. Mensen die gevoelig zijn voor cafeïne kunnen het ook beter niet doen.’ Waar je in elk geval op moet letten is dat je niet te veel koffie drinkt voor je dutje. ‘En zorg dat je niet langer dan dertig minuten slaapt.’

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron Het Laatste Nieuws, The Huffington Post | Beeld iStock