Mantelzorger Mariëlle: ‘Mijn moeder kan niet alleen thuis blijven’

VGZ 7 interview

Stel, je woont een dikke honderd kilometer bij je ouders vandaan, bent enig kind en je moeder met Parkinson heeft jouw hulp hard nodig. Dan moet je dus schipperen met je tijd. Mantelzorger Mariëlle: “Dat doe je nu eenmaal voor je moeder.”

“Mijn moeder heeft al meer dan vijftien jaar Parkinson. Ze woont zelfstandig, samen met mijn vader. Toch neem ik veel zorg op me als mantelzorger. De laatste jaren rijd ik steeds vaker heen en weer om mijn vader te ontlasten. Soms best lastig. Niet alleen door die afstand, maar ook vanwege mijn drukke baan als salesmanager.”

Verhelderend gesprek

Mariëlle is dus mantelzorger. Alleen, dat had ze zelf niet in de gaten. Dat bleek uit een gesprek dat had met een zorgadviseur van VGZ. “Boodschappen doen, mee naar afspraken met specialisten in het ziekenhuis, even met haar naar buiten. Ik zag het als iets doodgewoons. Maar eigenlijk ben ik een mantelzorger.  Zo had ik er nooit tegenaan gekeken.”

Mantelzorgmakelaar

“Van de zorgadviseur hoorde ik over een mantelzorgmakelaar, iemand die je wegwijs maakt in het zorglandschap en je kan ondersteunen bij alle zorgtaken. Zo sta ik er niet alleen voor. Dat geldt ook voor mijn vader. Voor hem is het ook fijn als hij af en toe wat tijd voor zichzelf heeft. Van de zorgadviseur kreeg ik te horen dat ik recht heb op vervangende mantelzorg. VGZ kan regelen dat er een paar dagen iemand bij m’n moeder in huis komt die de zorgtaken van ons kan overnemen. Dat is super. Fijn dat VGZ zo meedenkt.”

viva-7
Mantelzorger Marielle

Vrije dag

Zorgadviseur Nancy van VGZ: “Toen ik het verhaal van Mariëlle hoorde, raakte me dat. De combinatie van zorgen voor een zieke moeder die niet om de hoek woont, een drukke baan en je eigen sociale leven kan zwaar zijn. Daarom denk ik graag mee om zowel Mariëlle als haar vader te ontlasten. Vanuit de aanvullende verzekering kan ze gebruik maken van een mantelzorgmakelaar. VGZ heeft twee instanties onder contract die vervangende zorg in huis aanbieden. Alle zorgtaken die Mariëlle en haar vader normaal doen, zoals boodschappen, koken of wandelen, worden dan opgepakt. Mantelzorgers hebben soms hun vrije dag heel hard nodig.”

Wil je weten wat VGZ voor jou kan doen? Hier lees je er alles over.

vgz logo