Een medicijn tegen chronische hoofdpijn

Elke dag hebben meer dan 70.000 Nederlanders een migraineaanval*. Ben jij je al bewust van de symptomen? Of zoek je juist een oplossing voor die tergende hoofdpijn? VIVA zocht het voor je uit.

Migraine Week

Migraine is een veelvoorkomende aandoening. Wist je dat twintig procent van alle volwassenen er weleens last van heeft*? Vrouwen hebben er zelfs drie keer meer kans op dan mannen*. Vaak begint migraine al in de puberteit. Om meer bewustwording rondom deze boosdoener te creëren, vindt van 1 t/m 7 september 2016 de derde editie van de Migraine Week plaats. Dit jaar staat het doorbreken van het taboe rondom migraine centraal.

Wat is migraine?

Migraine is een aandoening waarbij hoofdpijnaanvallen gepaard kunnen gaan met misselijkheid, overgevoeligheid voor licht of geluid en uitvalsverschijnselen. Er zijn verschillende vormen van migraine. Naast een ‘gewone’ migraineaanval hebben veel vrouwelijke patiënten bijvoorbeeld een aanval rond de periode van hun menstruatie. Dit wordt ook wel hormonale migraine genoemd. De ernst, duur en frequentie van migraineaanvallen verschillen sterk per persoon.

Symptomen

Het belangrijkste kenmerk van migraine is dat het voorkomt in aanvallen, die (onbehandeld) wel enkele dagen kunnen duren. De symptomen van een aanval kunnen vaak in vier fasen ingedeeld worden:

Waarschuwingsfase

Sommige mensen die last hebben van migraine worden kort van tevoren ‘gewaarschuwd’ voor een migraineaanval: ze krijgen bijvoorbeeld stemmingsveranderingen, raken overgevoelig voor prikkels, hebben een verstoorde slaap of krijgen trek in bepaalde voedingsmiddelen.

Aurafase

Deze tweede fase duurt vijf tot zestig minuten en komt niet bij iedereen voor. Auraverschijnselen komen meestal langzaam op gang en gaan altijd volledig over. Kenmerken van deze fase zijn het zien van lichtflitsen, gezichtsvelduitval en tintelingen in gezicht, arm of been.

Hoofdpijnfase

Deze derde fase kenmerkt zich door heftige, kloppende hoofdpijn die veel mensen in bed houdt. Bijverschijnselen zijn misselijkheid, braken en/of overgevoeligheid voor licht en geluid. De hoofdpijnfase duurt (onbehandeld) zo’n 4 tot 72 uur.

Herstelfase

Na een onbehandelde migraineaanval kan iemand die last heeft gehad van migraine zich nog enige dagen vermoeid, licht geprikkeld en ‘leeg’ voelen.

Migraine-triggers

Maar waarom krijg je nou last van migraine? Volgens hersenstichting.nl zijn er een paar triggers: bepaald voedsel of juist het overslaan van een maaltijd, bijvoorbeeld. Ook kunnen je slaappatroon, hormonen, stress en angst invloed hebben op het ontwikkelen van migraine. Verder kan je omgeving een rol spelen; denk hierbij aan een hevige geur, licht, geluid of hoogteverschil.

Watertje voor de dorst

Niets is zo vervelend als een migraineaanval tijdens het werk. Daarom: een paar tips. Vul aan het begin van je werkdag een fles met water en zorg ervoor dat je genoeg drinkt. Als je te weinig drinkt, wordt de kans op een migraineaanval namelijk vergroot.

Blijven lunchen

Naast genoeg drinken is eten ook belangrijk: sla die lunch dus niet over. Honger zet hoofdpijn namelijk in werking, waarschijnlijk doordat een gemiste maaltijd een lage bloedsuikerspiegel tot gevolg heeft. Ben je heel druk? Zet dan gewoon een wekker, dan weet je zeker dat je niet vergeet te eten en dus genoeg binnenkrijgt.

Adem in, adem uit

Stress is een belangrijke trigger van migraine. Zorg daarom dat je voldoende rust hebt tussen je meetings door en neem wat tijd voor jezelf. Dat kan ook achter je bureau: door goed op je ademhaling te letten, word je snel relaxed en hoef je je werkplek niet te verlaten. Adem in, win-win.

Snack time

Niet alleen de lunch is belangrijk; eet tussendoor ook een snack. Door het hongergevoel te vermijden krijgt hoofdpijn geen kans. Een mueslireep of een appel zijn gezonde snacks die je energielevel omhoog krikken.

Werken deze tips niet?

Probeer Excedrin. Dit is een vrij verkrijgbaar geneesmiddel dat niet alleen de pijn, maar ook de bijbehorende symptomen verlicht zoals hoofdpijn, gevoeligheid voor licht en geluid en misselijkheid. Het werkt na dertig minuten.**

* Migrainefonds: http://www.migrainefonds.nl/migraine/ Memo, Insight Tracker 2013 Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten: http://www.hoofdpijnpatienten.nl/soorten-hoofdpijn/migraine.html

**SPK (samenvatting van productkenmerken/bijsluiter Excedrin®, acetylsalicylzuur, paracetamol, cafeïne). Excedrin is een geneesmiddel. Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 18 jaar, in geval van overgevoeligheid aan acetylsalicylzuur of andere niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen, bij maagpatiënten, tijdens de zwangerschap of bij inname van meer dan 15 mg methotrexaat per week. Lees voor gebruik de bijsluiter. GSK Consumer Healthcare,  ZINC: CHNL/CHXCDRN/0028/16 , KOAG KAG : 309-0816-1358