Wat blijkt: ‘Meedoen aan de ramadan is heel gezond’

ramadan moslim

Sinds 13 april is de ramadan, de vastenmaand voor moslims, begonnen. Dat houdt kort gezegd in dat je tussen zonsop- en zonsondergang niets eet. Als je het niet doet uit religieuze overwegingen, kun je altijd nog meedoen voor je gezondheid. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt namelijk dat vasten heel gezond is. 

De onderzoekers zien vooral voordelen voor de maag en de lever. De lever functioneert beter, de bloedsuikerspiegel ziet er beter uit en je kunt wat afvallen. Daarnaast verandert tijdens het vasten de samenstelling van de bacteriën in de darmen. Het aantal bacteriën dat butyraat produceert neemt toe. Dat is een bepaald vetzuur dat ervoor zorgt dat de spijsvertering beter verloopt. Ook als je bijvoorbeeld aan intermitted fasting doet of langere tijd niks eet, neemt dat vetzuur toe.

Levensstijl en hormonen

Klinkt veelbelovend allemaal, maar het betekent niet per se dat iedereen nu maar aan het vasten moet slaan. De ene vorm van vasten is de andere niet en wat werkt voor de een, hoeft niet per se te werken voor de ander. Het maakt nogal wat uit of je een man bent van middelbare leeftijd of een vrouw van in de twintig. Dat heeft te maken met je levensstijl, hormoonhuishouding en eetpatroon. Als je dit overweegt, is het altijd verstandig om een expert in de arm te nemen die je hierbij helpt.

Met andere woorden: stort je niet rücksichtlos in de ramadan en stop nooit zomaar met eten als je wat wil afvallen. Als je gezond een paar pondjes kwijt wil, is het een goed idee om dat te doen onder begeleiding van een diëtist.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty
VIVA's Susan wilde ooit Carrie Bradshaw worden, maar heeft nog steeds geen New Yorks brownstone-appartement, geen Manolo Blahniks en geen walk-in closet. Wél een huis in hartje Utrecht en vriendinnen die altijd ruzie maken over wie Miranda, Charlotte, Samantha of Carrie is. Houdt enorm van mensen die zichzelf niet te serieus nemen en nadrukkelijk níet van mannen die salsa dansen. Volg haar op IG via @susandalstra.