Mensen kijken: Lichaam en geest in Tel Aviv

De prachtige kust, het vegan voedsel en de relaxte sfeer maken Tel Aviv dé bestemming voor hippe jonge Israëliers. VIVA spotte ze op straat, op de fiets en op het strand en vroeg ze naar hun body and mind.

Fotografie en tekst Daphne Ponsteen

Raz Alon (29), interieurontwerpster

Ben je een fitgirl?
“Ik loop drie dagen per week hard op het strand van Tel Aviv. Het is een vrij kleine stad, overal ben je dicht bij zee. Daarnaast doe ik aan pilates. Ik voel me goed na het sporten, het opent m’n hart en zorgt ervoor dat ik weer helder kan nadenken.”

En hoe zit dat met dat lekkere eten?
“Ik probeer gezond te eten, maar een veganist zal ik nooit worden. Ik houd teveel van eten. Tel Aviv heeft heel veel goede restaurants, dat eten zal ik nooit kunnen weerstaan. Na het hardlopen ontbijt ik altijd op het strand, treat yourself.”

En hoe word je zen?
“Mijn werk als ontwerpster zorgt er ook voor dat m’n hoofd leeg wordt gemaakt, ik voel graag aan alle materialen. Daarnaast werk ik in het familiebedrijf, mijn vader ontwerpt sieraden. Het doet me goed hem te helpen.”

Yarden Ader (26), student

Ben jij into body en mind?
“Op dit moment is mijn ‘mind’ belangrijker dan mijn ‘body’. Ik zit nu in een moment in m’n leven dat ik me meer focus op mijn geestelijke gezondheid. Ik ben ontzettend druk met m’n studie Visual Communiction Design dus is er even geen tijd om te sporten.”

Hoe beweeg jij?
“Ik wandel overal naartoe! Ik ben dol op de natuur, mij zul je niet vaak en lang achter een computer zien zitten. Ik pak nooit een bus of fiets, maar loop overal naartoe. Leuk én gezond.”

Is er wel natuur in de stad?
“Mijn vriend komt uit het zuiden van Israël en daar gaan we geregeld naartoe om te wandelen. Ze leven daar letterlijk in de woestijn, en ik vind het geweldig om daar te zijn. Van zulke uitstapjes word ik een beter persoon.”

 

Hannah Schierl (25), student

Vertel, hoe gezond leef jij?
“Moet ik het daar over hebben? Ik doe niks, ik eet alles wat ik lekker vind. En dat is hier niet zo moeilijk want het eten is geweldig. Ik heb het gewoon te druk om te sporten, laten we het daar op houden…”

Voel je hier de druk om te sporten?
“Ik ben hier pas twee dagen dus dat kan ik nog niet zeggen. Ik kom uit Duitsland en kom hier om stage te lopen. Maar volgens mij is iedereen erg bewust van zichzelf. In Duitsland eten we schnitzels…”

Wat doe jij aan je ‘mind’?
“Ik lees veel om m’n hoofd leeg te maken. Maar ik denk dat Tel Aviv ook wel helpt om te relaxen. Ik vind het hier nu al geweldig! Het lijkt best veel op Berlijn, alleen dan met zon en strand. De perfecte combinatie dus.”

Bianca Vallortigara (26), student

Is winkelen jouw sport?
“Haha, op dit moment wel ja! Maar het liefst surf en windsurf ik hier in Tel Aviv. Daarnaast ga ik bijna iedere dag naar de sportschool. Ik vind het belangrijk mijn lichaam gezond te houden. Mijn moeder is arts dus ik ben zo opgevoed. Ik drink ook iedere dag een groene smoothie.”

Surfen! Je lijkt zo lief.
“Haha, er zijn inderdaad maar weinig meisjes die surfen. Het is lichamelijk heel erg intens. Eigenlijk moet ik vanmiddag studeren maar ik heb zó’n zin om naar het strand te gaan. The struggle is real.”

Zijn de Tel Avivians ijdel?
“Ja! Vrouwen vinden het hier heel belangrijk om er goed uit te zien. We wonen aan het strand, je laat je lichaam hier veel meer zien. In de zomer is iedereen half naakt. Soms gaat het wel echt te ver hoor, met nep borsten enzo.”

Eden Hayun (23), tv-actrice

Kom je hier vaker?
“Ik ben heel vaak op het strand van Tel Aviv te vinden, hier kom ik echt tot rust. Ik zwem, wandel langs de kust of luister naar Israëlische muziek. Ik ben dol op zanger Arik Einstein, hij is een Israëlische legende.”

Doe je verder aan sport?
“Ik ben naast actrice ook danseres, en ik hardloop en fitness zo’n twee keer per week. Het strand is hier dé plek om te sporten. Vooral hoola hoop en yoga zijn op dit moment erg trendy.”

Is het belangrijk hier te relaxen?
“Ja, Tel Aviv is een erg stressvolle stad. We zijn allemaal erg jong maar hebben het heel druk met onze carrières. Het is super belangrijk om je hoofd daarom leeg te maken en weer normaal aan een nieuwe dag te kunnen beginnen.”