#MeToo in de wielerwereld: drie vrouwen klagen manager aan

wielrenner metoo

In de wielerwereld is een nieuw #MeToo-schandaal boven water gekomen. Drie vrouwelijke wielrenners van het Belgische Health Mate Ladies Team beschuldigen hun manager Patrick Van Gansen (54) van psychologisch misbruik en seksueel onaangepast gedrag.

De drie vrouwen dienden een klacht in bij de ethische commissie van de Internationale Wielerunie (UCI). Dat schrijven de Belgische kranten De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag.

Nadat eerder een Zweedse en een Franse wielrenner naar de UCI waren gestapt, is het nu de Israëlische Esther Meisels (23) die de manager beschuldigt. Ze zegt in de kranten dat hij zijn machtspositie gebruikte om deals te sluiten in ruil voor ongewenste affecties. ‘Hij wilde altijd knuffelen voor ik naar bed ging. Hij kuste me vaak op het voorhoofd en vroeg me om hem te kussen.’

Patrick van Gansen ontkent de beschuldigingen. Volgens hem gaat het om ‘gefrustreerde wielrenners die slecht presteerden’.

Op de hoogte blijven van de leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.