Mijn kind heeft Down. Nou en?

Je bent zwanger en je krijgt de vraag of je een combinatietest wilt laten doen. Daarmee onderzoek je de kans op Downsyndroom. Doe je die test? En wat doe je als je inderdaad een verhoogde kans hebt?

Abortus?
De combinatietest bestaat uit een bloedonderzoek tussen 9 en 14 weken zwangerschap en een nekplooimeting (een echo) tussen 11 en 14 weken. De test schat alleen de kans dat je kind Downsydroom heeft in, je weet er dus niets mee zeker. En zelfs als je een verhoogde kans hebt, betekent dat niet automatisch dat je kind het ook echt hééft.

Heb je een verhoogde kans op een baby met Downsyndroom, dan krijg je vervolgonderzoeken aangeboden. Maar goed, dat weet je misschien dat je een kind met Down krijgt, wat verandert dat dan? Wil je het geboren laten worden of kies je voor abortus?

Geslaagd zoontje
Tv-programma ‘Man bijt hond‘ kwam een keer bij een stel met een baby met Down thuis, in die rubriek dat ze de dag van een familie doornemen. De moeder zei daarover “Ik vind het niet erg dat hij Down heeft. Wat is nou een geslaagd mens? Ben je dat alleen als je universiteit gedaan hebt en een goede baan hebt? Ik vind van niet, mijn zoon is ook geslaagd.”

Zo iets zei ze in ieder geval en ik heb dat onthouden. Omdat ik het lief en waar vond. Toch ben ik blij dat ik niet over combinatietesten of verhoogde kansen hoef na te denken…

3x 21
Komende zondag is het Wereld Down Syndroom Dag. Op de 21e van de maand, omdat mensen met Down het 21e chromosoom 3 keer in plaats van 2 keer hebben. De dag is er om aandacht op de talenten en mogelijkheden van mensen met Down Syndroom te vestigen. Kijk voor meer info daarover op de site van Stichting Downsyndroom.

Heb jij de combinatietest laten doen en wat was je argument? Of heb je een kind met Down en wat vind je daarvan?

CC foto: Marco Raaphorst