Hoezo ervaren millennials meer stress en ontevredenheid tijdens thuisisolatie dan andere generaties?

millennials in thuisisolatie

Het aantal millennials met mentale klachten is relatief groot. Dat blijkt uit onderzoek van OpenUp.care, een platform voor psychologen. Hoe komt het dat juist deze generatie meer stress en ontevredenheid ervaart dan andere generaties? 

Volgens Gijs Coppens, GZ-psycholoog en onderzoeker bij OpenUp, ligt het aan een ontbreken van een basis, zowel financieel als in het gezinsleven. Veel millennials hebben geen financiële stabiele basis, iets wat kan leiden tot negatieve gevoelens als ontevredenheid, stress en angst. Daarnaast hebben millennials vaak nog geen kinderen. “Uit ons onderzoek is gebleken dat gevoelens van ontevredenheid en lusteloosheid nu meer voorkomen bij mensen zonder kinderen.”

Lees ook: Millennials zijn de eenzaamste generatie. Hoe kan dat?

Rust, reinheid en regelmaat

Iets wat volgens Coppens goed te verklaren is. “Mensen met gezinnen hebben meer structuur”, legt de psycholoog uit. “Kleine kinderen hebben immers ritme nodig. Bovendien houden ze je voortdurend bezig. Hierdoor heb je minder tijd om te piekeren.” Dat komt volgens hem doordat ouders meer gewend zijn aan het omgaan met stress dan mensen zonder kinderen. “Daar ondervinden ouders met kleine kinderen nu voordeel van.”

Op zoek naar ander werkgeluk

Dat voor veel millennials nu ook de werksituatie verandert door thuisisolatie helpt ook niet mee. “Dit is écht een prestatiegeneratie. Millennials leggen de lat hoog voor zichzelf en halen veel van hun eigenwaarde uit hun werk.”

Maar nu is de kans groot dat je werk is weggevallen of dat je taken ineens onduidelijk zijn. Coppens raadt aan om je geluk daar niet van af te laten hangen. Verzin activiteiten die waardevol zijn voor jou, zegt hij. “Wellicht is er een project dat je altijd al wilde opzetten, maar waar je nooit tijd voor had. Dan is nu hét moment om dat te doen.”

Lees ook: Hoe (on)gelukkig maakt de coronacrisis ons?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Nu.nl
VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.