Mobiele eenheid

‘Heeft u een mobiele telefoon?’ ‘Nee, hoor.’ ‘Waarom niet?’ ‘Daar zie ik het nut niet van in.’

In 1999 werd het mobiel bellen belachelijk gemaakt, onpraktisch en bovendien onnodig gevonden. Nou, wie o wie heeft er nog steeds geen één? Meld je hier!

The rise of the Nokia
Ik kan het me als de dag van gisteren herinneren dat mijn moeder aan kwam zetten met één van de eerste mobiele telefoons. De Nokia 650(!). Ik vond het niet raar. Ik was alleen maar geïnteresseerd in de slang die spastisch over het schermpje kronkelde, zichzelf onwel vrat aan virtueel voedsel en steeds langer werd. Voor mij was de komst van de mobiele telefoon gewoon de komst van een nieuwe gameconsole.

Onschendbare wingman
Toen ik in groep acht zat, kreeg ik mijn eerste mobiele telefoon. De Nokia 3410. Ik was zo blij met dat ding. Sms’en werd een hobby op zich en al mijn zakgeld ging op aan het kopen van beltegoed. Hij ging overal mee naartoe. ’s Avonds in bed las ik mijn sms’jes na en beluisterde ik het assortiment van lelijke monofone beltonen. Ik kon er werkelijk alles mee doen; ik kon hem van de trap sodemieteren, tegen de straatstenen laten knallen of ermee gaan honkballen, hij ging nooit kapot. Als ik hem liet vallen en alle onderdelen driftig op de vloer uiteen spatten, kon ik hem binnen vijf minuten weer in elkaar zetten. Dat hoef ik met m’n iPhone niet te proberen. Die ligt al aan diggelen als ik opneem.

Samengesmolten
Ironisch hoezeer de tijden kunnen veranderen. Mensen konden zich in 1999 geen leven met de mobiele telefoon voorstellen. Nu kunnen we ons bijna geen leven zonder voorstellen. ‘Ja hoor, zit je op de fiets en dan word je gebeld!’ zei een geïnterviewde vrouw spottend in de YouTube-video Mobiel bellen in 1999. Ik heb er smakelijk om gelachen. Ik doe niet anders! Het valt me alles mee dat mijn iPhone en ik nog steeds niet zijn samengesmolten. Ik denk dat je echt onder een steen leeft als je nu geen mobiele telefoon hebt. Puur omdat het gewoon tien keer sneller gaat. Postduiven, telefooncellen, faxen; het is niet meer van deze tijd. Ik zal je eerlijk bekennen dat ik af en toe doodmoe word van mijn iPhone en van ellende tegen de muur kan opspringen als ik zie dat ik 73 WhatsApp-berichten heb. Maar of ik nu nog zonder mijn mobiele telefoon zou kunnen? Waarschijnlijk niet!

© Beeld: mueritz