Dit moet je doen als je partner een burn-out heeft

Elke donderdag geven we kijkje in een populair topic op het VIVA-forum. Deze week: partner met een burn-out.

De partner van km1989 heeft voor de tweede keer een burn-out. Het breekt haar hart om hem zo te zien. Ze probeert hem thuis zo veel mogelijk uit handen te nemen, praat met hem, zorgt ervoor dat hij gaat slapen en probeert zo veel mogelijk te luisteren. Wat kan ze nog meer doen?

  • Flitseflats: “Je kunt je partner op twee manieren steunen: praktisch en emotioneel. Emotioneel door er te zijn en door te luisteren. Praktisch door te kijken naar jullie taakverdeling. Wat moet er gebeuren aan het huis? Kunnen jullie de dat lager leggen, dingen uitbesteden of uitstellen? Verder zal hij het toch echt zelf moeten doen. Praten met hulpverleners, nee leren zeggen, enzo.”
  • gaya76: “Als het goed is, weet hij door zijn eerdere ervaring welke hulp hij nodig heeft met een burn-out . Praat met elkaar waar hij behoefte aan heeft, maar zorg er ook voor dat je leuke dingen blijft doen voor jezelf.”
  • hamerhaai: “Hij is ziek, dus hij moet behandeling krijgen. Jij bent zijn partner, dus in eerste instantie alleen ondersteunend. Je bent niet zijn therapeut of behandelaar. Geef hem ruimte om aan te geven waar hij behoefte aan heeft. En wees verder gewoon zijn partner. Je man is meer dan de burn-out alleen. En niet alles moet hier dan ook om draaien.
  • Debora: “Waarom moet je hem alles uit handen nemen? Je bent zijn hulpverlener toch niet?”
  • clubmedfan: “Als dit al de tweede keer is, is het wellicht tijd dat er serieuzer naar zijn probleem gekeken wordt. Hij kan blijkbaar niet tegen te veel dingen te gelijk doen. Dat is geen probleem, maar dan moet ie niet elke keer weer opnieuw in die valkuil stappen.”
  • hoelahoepla: “Mijn partner (eind 30) heeft het ook en ik vind het met vlagen erg pittig. Hij trekt zich soms terug en is voor mij dan moeilijk te bereiken. Ik heb hem gevraagd hoe ik hem het best kan helpen. Hij wordt rustig van een opgeruimd huis, dus ik probeer er (meer dan normaal) op te letten dat het allemaal op orde is. Verder hebben we uitgezocht hoe hij kan ontspannen: door in zijn eentje te Netflixen. Na een drukke dag laat ik hem dat ongestoord doen, zodat hij kan bijkomen. Ik heb ook uitgesproken wat ík belangrijk vind en daar houdt hij dan weer rekening mee. Ik ondersteun hem dus door wat taken over te nemen en hem meer rust te gunnen, maar ik ‘verwacht’ ook iets terug.”
  • pangea: “Ik zat in dezelfde situatie. Die van mij heeft maanden als een zak aardappelen op de bank gezeten. Onthou dat je niet zijn moeder of hulpverlener bent, dus daar moet je je ook niet naar gedragen. Hoe meer ik voor hem wilde doen, hoe meer hij zich ging afsluiten. Mijn vriend wilde niet praten met mij of mensen die te dichtbij stonden, dus dat liet ik aan zijn psycholoog over. Laat hem met rust en ondersteun waar mogelijk. En je mag best dingen van hem vragen, zoals de afwas of een keer stofzuigen. Anders kom jij in een burn-out terecht.”
  • *bloem: “Ik heb zelf een burn-out en kan me voorstellen dat het voor mijn vriend niet altijd makkelijk is. Maar ik vind dat hij er goed mee omgaat. Hij biedt bijvoorbeeld aan om mee te gaan naar de dokter, om te koken of de afwas doen, maar als ik zeg dat dat niet hoeft laat hij het. Ook gunt hij me mijn ruimte als ik daar behoefte aan heb en troost of knuffelt hij me. Ik vind het vooral fijn dat hij geen druk oplegt en niet direct naar oplossingen verlangt.”

Deze week lees je in VIVA alles over uitgeput raken. Haal ’m nu in de winkel of bestel hem hier.