Mooi nieuws op Wereldkankerdag: borstkankerpatiënten minder moe na online therapie

online therapie borstkanker moe

Ruim driekwart van de ex-borstkankerpatiënten is na afloop van het genezingsproces ernstig moe – waarvan een kwart zelfs chronisch. Door de moeheid wordt hun dagelijks leven ernstig belemmerd, en dat kan vele jaren na de behandeling aanhouden. Pink Ribbon kan vandaag, op Wereldkankerdag, mooi nieuws melden. Dankzij een nieuwe internettherapie is maar liefst driekwart van de patiënten minder moe!

In 2013 financierde Pink Ribbon de CHANGE-studie, die werd uitgevoerd door het UMC St. Radboud in Nijmegen. Er werd onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om een goed werkende online versie van bestaande therapieën te creëren, en mét succes. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk laten zien dat de online therapie goed werkt. Daarnaast is het veel minder belastend dan de traditionele behandelmethoden.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 132 vrouwen met vermoeidheid na borstkanker. ‘De helft volgde internettherapie, de andere helft kreeg de gebruikelijke zorg zonder internettherapie’, vertelt Harriët Abrahams, promovenda bij het NKCV (Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid). Ongeveer driekwart van de vrouwen met internettherapie was na afloop niet meer ernstig moe, vergeleken met ongeveer een kwart van de mensen die de therapie niet kregen. Ook rapporteerden de vrouwen minder psychische klachten, minder beperkingen in hun dagelijks functioneren, en een verbeterde kwaliteit van leven.’

De online therapie richt zich op de vermoeidheid die is ontstaan door de borstkanker zelf en de behandeling daarvan, legt Hans Knoop, hoogleraar klinisch psycholoog in het AMC, uit. ‘Als de tumor is verdwenen en de behandeling van borstkanker is afgerond, houden andere factoren de vermoeidheid in stand. En precies die factoren pakken we aan met tips en oefeningen. We leren mensen bijvoorbeeld om hun slaap-waakritme te verbeteren en dagelijkse activiteiten stap voor stap op te bouwen.’

De internettherapie is inmiddels in het reguliere aanbod van het NCKV opgenomen én wordt volledig vergoed door zorgverzekeraars.

Jaarlijks is het op 4 februari Wereldkankerdag. Deze dag is in het leven geroepen om bewustwording rondom kanker te vergroten.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron Pink Ribbon | Beeld iStock