‘Na de pandemie wordt FOGO het nieuwe FOMO’

fogo

The Fear of Missing Out heeft ons allemaal weleens op een saaie vrijdagavond aangegrepen. FOMO wordt in de hand gewerkt door social media, waarop je precies kunt volgen wat voor avonturen je vrienden op dat moment beleven. Maar hoe zit dat als straks de pandemie voorbij is en we massaal weer moeten wennen aan heup-tegen-heup staan in een dampende kroeg? 

Enter FOGO: de Fear of Going Out. Na twaalf lange maanden durven we – vierde golf op komst of niet – toch te spreken van licht aan het einde van de tunnel. Op testivals wordt volop geëxperimenteerd, langzaam maar zeker zijn steeds meer mensen gevaccineerd en krijgt het mooiere weer de overhand waardoor het virus zich minder snel verspreid. We kunnen niet wáchten, maar als je er toch een beetje gemengde gevoelens bij hebt, is dat niet raar.

Zoenen met een onbekende

Voor sommige mensen is het idee alleen al van zoenen met een onbekende in de kroeg genoeg voor een paniekaanval. Maar als we Hugo & Co mogen geloven, gaan we toch echt een zomer tegemoet waarin we ons gewone leven grotendeels weer op kunnen pakken – of zoenen met onbekenden nou je ding is of niet. Dat betekent dat er ook weer epische feestjes komen waar we niet bij zijn (FOMO), maar ook de opmars van de angst om weer naar buiten te gaan.

Introvert

Vooral als je van nature introvert bent, ligt FOGO op de loer. Want eerlijk: het coronavirus was soms ook gewoon een lekker excuus om thuis te blijven. Je hoeft niet te doen alsof je de tijd van je leven hebt in de club en hebt een reden om een uitnodiging voor een verjaardag af te slaan. Post-pandemie kun je na zo’n rustig jaar sneller overprikkeld raken.

FOMO én FOGO

Als je introvert noch uitgesproken extravert bent, kun je zowel FOMO als FOGO ervaren. Je staat te spríngen om een festival of weekender met heel veel mensen, maar voelt je tegelijkertijd onwennig bij de gedachte dat straks weer zoveel mensen in je aura staan. Of misschien verlang je zo naar een feestje dat je nu overschat hoe vol je je sociale agenda eigenlijk wil zien. Zeker nu we het niet meer gewend zijn, kan een feestje naast heel leuk ook heel draining zijn. Dan is het compleet normaal als je even twee dagen geen zin hebt om te afspreken. Thuisblijven of straks weer iedere avond de hort op: all is good.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Pure wow | Beeld: Getty
VIVA's Susan wilde ooit Carrie Bradshaw worden, maar heeft nog steeds geen New Yorks brownstone-appartement, geen Manolo Blahniks en geen walk-in closet. Wél een huis in hartje Utrecht en vriendinnen die altijd ruzie maken over wie Miranda, Charlotte, Samantha of Carrie is. Houdt enorm van mensen die zichzelf niet te serieus nemen en nadrukkelijk níet van mannen die salsa dansen. Volg haar op IG via @susandalstra.