Terugtrekken Naomi Osaka laat zien hoe slecht we omgaan met psychische problemen

Naomi Osaka

Ook als je geen tennisfan bent, heb je misschien meegekregen dat tennisser Naomi Osaka zich heeft teruggetrokken uit de French Open. De reden: ze gaf aan niet langer te willen praten met de pers, waardoor vervolgens werd gesuggereerd dat haar carrière op het spel stond. Osaka besloot zich daarom terug te trekken. 

Het is niet de eerste keer dat een sporter niet wil praten met de pers. Meestal resulteert dat in een boete. NBA-speler Kyrie Irving (een man), moest 60.000 dollar aftikken omdat hij interviews weigerde. Naomi Osaka had rekening gehouden met een boete, maar haar hele tenniscarrière werd acuut in twijfel getrokken. Er  werd gedreigd met het feit dat ze misschien werd uitgesloten van toekomstige wedstrijden. Ze zag geen andere manier dan zichzelf terugtrekken uit de competitie.

Grenzen stellen

Dat is vooral wrang omdat haar psychische gezondheid de reden is waarom ze de pers liever niet te woord staat. Ze probeerde grenzen te stellen om haar welzijn te beschermen, maar werd daarvoor afgestraft. Eerder maakte de tennisster al duidelijk dat de media een grote impact hebben op haar gezondheid.

Depressies

‘Ik wilde nooit een afleiding zijn en ik accepteer dat mijn timing niet ideaal was en mijn boodschap helderder had kunnen zijn’, zegt Osaka over haar besluit. ‘Belangrijker is dat ik nooit lichtzinnig zal doen over psychische gezondheid. Sinds de US Open in 2018 heb ik lange depressies gehad en ik heb het heel moeilijk gehad om daarmee om te gaan.’

‘Hoewel de tennispers altijd aardig tegen me is geweest, ben ik van nature geen spreker’, vervolgt ze. ‘Ik krijg enorme angst van het idee de wereldpers te woord te staan. Omdat ik me hier in Parijs al zo angstig en kwetsbaar voelde, leek het me beter om voor mezelf te zorgen en de persconferenties over te slaan.’

Tekst gaat verder onder afbeelding.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 大坂なおみ (@naomiosaka)

Knuffel

De openhartige Osaka krijgt support van Serena Williams. ‘Ik heb met Naomi te doen. Ik zou willen dat ik haar een knuffel kon geven omdat ik weet hoe het is. Ik heb ook in die positie gezeten. Maar we hebben verschillende persoonlijkheden en mensen verschillen.’

Serieus nemen

Hoewel ze hier en daar steun krijgt van andere atleten, laat dit voorval duidelijk zien dat de sportwereld én social media vrouwen die open zijn over hun psychische gestel en hun eigen grenzen aangeven niet accepteert. Het idee is dat ze als topsporter maar gewoon met de pers moet zien te dealen. De president van de Franse tennisfederatie, Gilles Moretton, wenste haar een ‘spoedig herstel’. Alsof ze alleen door haar enkel was gegaan.

Laten we, zeker met het verhaal van Meghan Markle vers in het geheugen, vrouwen die aangeven dat ze psychisch lijden nou eindelijk eens accepteren en serieus nemen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 大坂なおみ (@naomiosaka)

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Beeld: Brunopress
VIVA's Susan wilde ooit Carrie Bradshaw worden, maar heeft nog steeds geen New Yorks brownstone-appartement, geen Manolo Blahniks en geen walk-in closet. Wél een huis in hartje Utrecht en vriendinnen die altijd ruzie maken over wie Miranda, Charlotte, Samantha of Carrie is. Houdt enorm van mensen die zichzelf niet te serieus nemen en nadrukkelijk níet van mannen die salsa dansen. Volg haar op IG via @susandalstra.