De meest gebruikte leugens

Leugens

“Nee schat, deze jurk is niet nieuw. Ik heb ‘m al jáááren!” Een leugentje om bestwil floept er soms uit zonder dat we er erg in hebben. Zowel mannen als vrouwen zijn er goed in, zo blijkt uit Australisch onderzoek. Maar wat zijn de meest gebruikte leugens, en waarin verschillen mannen en vrouwen op dit gebied van elkaar?

De onderwerpen waarover we liegen verschillen per geslacht. Van de top 10 van meest gebruikte leugens voor vrouwen, gaan zowel nummer 2, 3 als 4 over nieuwe aankopen. Hoewel vaak onwaar, strooien we met uitspraken als ‘het was in de uitverkoop’, ‘deze was niet zo duur’ en ‘ik heb deze al jaren’. Mannen liegen daarentegen meer over communicatie. Stuurde hij geen bericht terug omdat hij geen bereik had, of was zijn batterij toevallig leeg? Nee mannen, wij trappen er niet meer in! Ook het ‘ik stond in de file’-excuus mogen jullie voortaan achterwege laten – voordat we meteen elkaars hersens inslaan, laten we even realistisch blijven: in sommige gevallen is het natuurlijk wél echt waar.

Ook hebben mannen en vrouwen verschillende motivaties om te liegen. Terwijl vrouwen geneigd zijn de waarheid te verdraaien om anderen zich goed te laten voelen, doen mannen dit vooral om zichzelf in een beter daglicht te zetten.

Toch opvallend is dat de nummer 1 leugen voor zowel mannen als vrouwen dezelfde is: ‘Er is niets, alles gaat goed met me’. Ook als het gaat om drankgewoonten willen we er allemaal nog weleens een leugentje uitgooien.

De complete top 10 vind je hieronder.

Vrouwen:
1. ‘Er is niets, alles gaat goed met me.’
2. ‘Nee, deze is niet nieuw. Ik heb ‘m al jaren!’
3. ‘Het was niet zo duur.’
4. ‘Het was in de uitverkoop.’
5. ‘Ik ben onderweg.’
6. ‘Ik weet niet waar het is, ik heb ’t niet aangeraakt.’
7. ‘Ik heb niet zoveel gedronken.’
8. ‘Ik heb hoofdpijn.’
9. ‘Nee, ik heb het niet weggegooid.’
10. ‘Sorry, ik had je oproep gemist.’

Mannen:
1. ‘Er is niets, alles gaat goed met me.’
2. ‘Dit is m’n laatste drankje.’
3. ‘Nee, je kont ziet er niet dik uit in die outfit.’
4. ‘Ik had geen bereik.’
5. ‘M’n batterij was leeg.’
6. ‘Sorry, ik had je oproep gemist.’
7. ‘Ik heb niet zoveel gedronken.’
8. ‘Ik ben onderweg.’
9. ‘Het was niet zo duur.’
10. ‘Ik sta in de file.’

Beeld: iStock

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.