Netty Kromowidjojo: ‘Ranomi was zelf ook niet tevreden’

Vannacht om 04:18 uur Nederlandse tijd, zwemt Ranomi Kromowidjojo de olympische finale 100 meter vrije slag voor vrouwen. Het is een spannend moment, voor Ranomi, maar ook voor haar moeder Netty Kromowidjojo. Wij spraken met haar.

Ranomi kwalificeerde zich tijdens de halve finale als zevende en zwemt nu in de eerste baan. Met wat voor gevoel werden jullie vanochtend wakker?

“We hebben gelukkig allemaal goed geslapen. Gisteren was wel even heel erg spannend. Zevende worden was natuurlijk balen en Ranomi was zelf ook niet tevreden over haar race. Gelukkig kan ze dat ook weer makkelijk naast zich neerleggen. Ze weet waar ze nu aan wil werken en is heel erg gefocust om daar een perfecte race neer te zetten.”

Wat zeg je dan tegen haar op zo’n moment?

“Ik vind dat dan toch heel moeilijk. Als het goed gaat is dat makkelijker, dan zeg je ‘Hartstikke goed gedaan’ en ‘Ik ben trots op je’. Dat soort dingen. Maar als het iets minder goed gaat, wil je er ook voor haar zijn. Ik heb haar een berichtje gestuurd met ‘Gelukkig ben je door naar de finale’. Ze zwemt tijdens de finale in baan één en dat is niet de meest gunstige baan. Baan vier en vijf zijn de snelste banen. Gelukkig ziet ze dat zelf niet negatief in en gaat ze absoluut niet bij de pakken neerzitten. Ze stuurde me terug dat het nog alle kanten op kan gaan. Gisteren hebben er ook twee zwemmers uit baan één en twee gewonnen.”

Zien jullie elkaar hier veel?

“Nee, we hebben haar amper gezien. Daar heeft ze het veel te druk voor. Wij mogen het olympisch dorp niet in en zij mag absoluut het dorp niet uit zonder begeleiding. Dit in verband met hun eigen veiligheid en het blijven focussen op de training en wedstrijden. Ze is ook heel erg gefocust, als ze heeft getraind of een wedstrijd heeft gezwommen, gaat ze meteen terug naar het dorp om te eten en misschien nog een beetje te relaxen. Alles daaromheen is alleen maar afleiding.”

Heb je zelf nog rituelen voor een wedstrijd? Ben je bijgelovig?

“Ik ben vrij nuchter wat dat betreft. Al wil ik wel altijd zorgen dat ik op tijd in het zwembad ben. Te laat komen, is in eerste instantie mijn grootste angst, maar als ik dan eenmaal op die stoel in het zwembad zit, ben ik even rustig. Tot het moment waarop Ranomi opkomt dan beginnen de zenuwen wel weer op te spelen. En als ze dan op het startblok staat, heb ik het niet meer.”

Spreek je haar vooraf?

“Van tevoren heb ik altijd even contact met Ranomi, dan geef ik aan waar wij ongeveer zitten. Voor de race zoekt ze ons niet. Dan is ze helemaal gefocust en heeft ze haar blik op oneindig. Maar zodra ze aantikt, weet ze waar wij zitten en steekt ze haar arm omhoog en zwaait ze even.”

Is Ranomi bijgelovig?

“Nee. Al doet ze wel altijd dezelfde bewegingen als ze op het startblok staat. Moet je maar eens opletten. Ze strekt haar armen zo ver mogelijk boven haar lichaam uit, schudt even met haar lichaam en frunnikt aan haar zwembril. Volgens mij doet ze het niet bewust. Het is er de afgelopen jaren gewoon ingeslopen en hoort er nu bij.”

Wat verwacht je van de finale?

“Het is heel moeilijk te zeggen. Ranomi zegt het zelf ook altijd: zo’n olympische finale is een vak apart. Het is heel anders dan een EK-finale. Er kan echt van alles gebeuren. Dat zie je nu ook wel met andere afstanden. Opeens komt iemand zomaar uit het niets en wordt olympisch kampioen. Het is natuurlijk ook heel spectaculair als je zo’n zwembad inkomt, met duizend gillende en schreeuwende mensen. Iedereen gaat daar anders mee om, het is dus ook heel spannend hoe haar tegenstanders daar mee omgaan.”

Kan ze goed tegen de druk?

“Er zijn heel veel goede zwemsters in Rio op het moment, de concurrentie is echt ontzettend groot. Gelukkig doet druk van buitenaf Ranomi niet zo veel. Ze legt de lat zelf vooral heel hoog. Wij proberen haar daar natuurlijk zoveel mogelijk in te steunen en uit handen te nemen waar kan.”

Gaan jullie Ranomi’s vriend, marathonzwemmer Ferry Weertman, nog aanmoedigen?

“Ja zeker! Die zwemt 16 augustus. Dan is Ranomi helemaal klaar met al haar wedstrijden dus daar gaan wij dan ook zeker samen met haar naar toe.”

Netty en Ranomi werken mee aan de Bedankt Mam-campagne van Procter & Gamble.