Waarom je juist ’s ochtends gelijk moet gaan stofzuigen

Het lijkt zo verleidelijk: nog even blijven liggen, een stuk van je favoriete serie kijken of op je vrije dag eerst gezellig koffie doen met die ene vriendin. En wat is er mis met een rondje wandelen in het park, is toch gezond? Maar ondertussen lopen de vervelende maar nodige klusjes op. En we maken ons er allemaal wel eens schuldig aan, uitstelgedrag. Juist nu we zoveel thuiszijn is het fijn om er eens wat extra aandacht aan te besteden. En zo doe je dat, aan het begin van de dag.

Uitstelgedrag

Uitstellen is eigenlijk nergens goed voor. De taak – stofzuigen, de was wegwerken of antwoorden op een vervelend appje – blijft liggen en vroeg of laat moet het toch gebeuren. Door het uitstellen ga je je ook niet beter voelen over jezelf. Het geeft je namelijk het gevoel dat je het niet kunt en zo loopt de stress op, want het klusje blijft ondertussen in je achterhoofd spoken. En als je te vaak taken voor je uitschuift, kan het een gewoonte worden. Probeer het dan maar weer eens af te leren.

Ochtendmens

Begin dus gelijk, het liefst aan het begin van de dag want onderzoek laat zien dat je in de ochtend het meest productief bent. Rond 11 uur ’s ochtends is je productiviteit op z’n hoogst. En na de lunch gaat het bergafwaarts. Al met al reden genoeg om die klusjes beter maar gelijk op te pakken. En de ochtend is je beste moment. Yes you can! Dan heb je – in het weekend – de rest van de dag om in alle rust (en een opgeruimd huis) van Netflix en koffie te genieten.

Hoe dan?

Er zijn meerdere manieren om het uitstelgedrag op de schop te nemen. Wat dacht je van een ochtendritueel? Vooral als je in de ochtend tijd vrij maakt voor sporten, boost je je dag. Het zorgt voor meer productiviteit en wijzere keuzes. Dus ook erg handig voordat je je (thuis)werkdag begint. Het kan ook helpen om je taken op te delen in kleinere taken. Wil je je hele huis grondig aanpakken, verdeel het dan in stofzuigen, bed verschonen en schrijf het even voor jezelf op. Lekker overzichtelijk. Lijkt een taak te groot? Probeer dan een begin te maken en ondertussen merk je misschien wel dat het goed te doen is (en maak je het af). Zorg voor zo min mogelijk afleiding en bedenk dat als je het nu niet doet, moet het morgen wel. Of de dag daarna…

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bronnen: Workjuice, Verken je Geest, Happinez, Metro | Beeld: iStock
Tessa (31) is Redactiemanager Online van VIVA en VIVA Mama. Ze woont in Amsterdam met haar man en zoontjes. Ze is moeder van een tweeling, Bodi en Daaf (1). Volg haar dreumesavonturen op Instagram: @tessaheinhuis.