Onderzoek: ‘Lachgas kan symptomen van een depressie verlichten’

lachgas depressie

Het klinkt een beetje flauw; lachgas als middel tegen depressie. Uit nieuw onderzoek dat deze week werd gepubliceerd blijkt echter dat distikstofmonoxide (alias lachgas) de symptomen van een depressie kan verlichten. 

Dat onderzoek werd gepubliceerd in Science Translational Medicine. Lachgas ken je misschien van die ballonnetjes die je tegenwoordig op iedere straathoek ziet liggen, maar wordt in de medische wereld al veel langer gebruikt. Sommige tandartsen gebruiken het om patiënten rustiger te maken en het wordt ook af en toe ingezet tijdens bevallingen. Nu laat het middel dus ook veelbelovende resultaten zien als het gaat om de behandeling van een depressie.

‘Heel coole ontdekking’

De effecten van één toepassing houden zo’n twee weken aan, zegt dokter Peter Nagele, hoogleraar psychiatrie aan de universiteit van Chicago. Hij schreef mee aan het onderzoek. ‘Dit hebben we nog nooit eerder gezien. Het is een heel coole ontdekking.’

In 2015 werd ook al onderzocht of lachgas kan helpen bij depressie. Nu hebben de onderzoekers onderzocht hoe lang het effect aanhoudt en of een kleinere dosis hetzelfde effect heeft. De groep die 25% lachgas inademde, voelde hetzelfde effect als de groep die 50% lachgas inademde. De groep die een lagere dosis kreeg, had minder last van bijwerkingen.

Veilig en effectief

Het is nu wachten op de goedkeuring van de medische gemeenschap. ‘Veel psychiaters zijn nog niet bekend met het gebruik van lachgas en hoe ze het kunnen toepassen, dus we moeten de gemeenschap laten zien hoe we dit veilig en effectief kunnen inzetten’, aldus Nagele.

Game changer

Dit nieuws kan een game changer zijn voor mensen die niet goed reageren op andere antidepressiva. Uit onderzoek blijkt dat 15% van de mensen met een depressie niet goed reageert op traditionele medicatie. 35% zegt dat antidepressiva maar gedeeltelijk helpen. Medici zoeken daarom een medicijn dat het mechanisme van het brein op een andere manier aanpast. ‘Wat door medici in de afgelopen 25 jaar is gemaakt, is niet goed genoeg.’

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: Refinery 29 |Beeld: Getty
VIVA's Susan wilde ooit Carrie Bradshaw worden, maar heeft nog steeds geen New Yorks brownstone-appartement, geen Manolo Blahniks en geen walk-in closet. Wél een huis in hartje Utrecht en vriendinnen die altijd ruzie maken over wie Miranda, Charlotte, Samantha of Carrie is. Houdt enorm van mensen die zichzelf niet te serieus nemen en nadrukkelijk níet van mannen die salsa dansen. Volg haar op IG via @susandalstra.