Onderzoek naar ons hart: de positieve impact van plussize modellen

Ashley Graham

In een wereld van graatmagere modellen op de catwalk en perfect uitziende lijven op Instagram snakken we soms naar plaatjes van dames met een maatje meer. Maar is de inzet van plussize modellen ook daadwerkelijk effectief? Nieuw onderzoek in Florida wijst uit van wel.

Plussize modellen maken daadwerkelijk verschil, zo zeggen onderzoekers Russell Clayton en Jessica Ridgway. Zij onderwierpen 49 vrouwen die zelf allemaal dunner willen zijn aan foto’s van plussize– en dunne modellen, om te zien hoe zij hierop reageerden. Wat bleek? De vrouwen hadden meer aandacht voor de modellen met een maatje meer en konden zich deze achteraf ook beter herinneren.

Beter zelfbeeld

Maar dat niet alleen. Kijken naar de plussize modellen zorgde ervoor dat de vrouwen zich minder vergeleken met de modellen en zich daarna zekerder voelden over hun eigen lichaam. Meer diversiteit kan wel degelijk verschil maken, zo denken de onderzoekers.

More plussize, please

Volgens Clayton zouden bedrijven er goed aan doen om meer modellen met een maatje meer in te zetten. Niet alleen wekken ze daarmee meer aandacht voor hun campagnes; ook stimuleren ze op die manier het zelfbeeld van vrouwen.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron Science Daily | Beeld Getty Images

 

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.