Ondraaglijk: zelfmoordhoofdpijn

Zelfmoordhoofdpijn wordt het ook wel genoemd, omdat de pijn ondraaglijk is. Petra (28) lijdt aan deze clusterhoofdpijn. De moordende pijn komt, zoals de naam al zegt, in clusters. “Soms duurt het een kwartier, dan weer drie uur.”

In Viva 20 lees je het verhaal van Petra, die lijdt clusterhoofdpijn. “Een aanval begint met een steek achter het oog en bouwt zich zo snel op dat ik binnen twee minuten zo extreem veel pijn heb, zo erg dat ik wel eens overwogen heb van een gebouw af te springen.”

Hoewel het clusterhoofdpijn heet, straalt de pijn uit naar de plek achter het oog, de neus en kaak. Je hele gezicht doet zó veel pijn dat je jezelf echt kunt verwonden om er maar van af te komen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen een aanval ‘triggeren’, dus let Petra goed op wat ze eet. Toch merkt ze nog geen verschil.

Naar schatting lijden zo’n zeven op de tienduizend mensen aan clusterhoofdpijn. Er is nog geen medicatie gevonden die de symptomen aanpakt.

Artsen die de gradatie van pijn op de schaal van VAS (Visual Analogue Scale) aangeven, zetten clusterhoofdpijn op tien. Ter vergelijking: een bevalling staat op zeven.

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn, maar dit wens je niemand toe.
Meer lezen? Kijk in Viva 20. Of praat mee op het forum.