Ongewenst zwanger

‘Ik word maar niet ongesteld!’ vertelt ze mij. Allebei 16, net begonnen met seks en dan dit! Hoe kan dat? We hebben het toch veilig gedaan?

Misselijkheid
Wat moesten we doen? We hadden stiekem verkering. Haar vreselijk strenge vader had een hekel aan me. Op straat durfden we niet te zoenen en net nu we iets intiems hadden, gebeurde dit. Wat als ze zwanger is, hoe moet het dan? Houden we dan het kind of wordt het een abortus?

Toekomst
De gedachte alleen al dat ze zwanger was maakte mij misselijk en bang. Ik kende mijn eigen seksualiteit niet eens en was nog zoekende. Natuurlijk hield ik van haar maar samen bouwen aan een toekomst, daar was ik nog lang niet klaar voor. Enigszins egoïstisch plande ik liever een ander leven. Een leven van studeren, het bekrompen dorpse leven inruilen voor een toekomst in de grote stad met eindeloze mogelijkheden. Dan wil je niet worden tegengehouden door een zwangerschap.

Openhartig over abortus
In Viva van deze week vertelt journaliste Fabiënne van der Vlist haar verhaal. Als moeder van drie kinderen raakt ze per ongeluk zwanger.  Een vierde kind ziet ze niet zitten. Het gezin is compleet zoals het nu is. Daarom besluit ze een abortus te plegen. Bijzonder openhartig en eerlijk vertelt Fabiënne over deze ervaring. Over het gevoel van schuld dat een abortus met zich mee lijkt te brengen. De straf die ze ondergaat alsof ze een zonde heeft begaan. En hoewel haar besluit vast staat, vraagt ze zich ondertussen af hoe haar vierde eruit zou kunnen zien.

Gevoelsdilemma
Gelukkig werd mijn vriendinnetje ongesteld en hoefden wij de keuze niet te maken. Maar de spanning en angst die ik in de tussenliggende periode ervoer was onbeschrijfelijk. Uiteindelijk groeiden wij uit elkaar. Ik vertrok naar de stad om te studeren, kwam erachter dat ik homo was en ontdekte dat de grote stad ook zijn beperkingen heeft.

Soms vraag ik me af hoe het was geweest als ze zwanger was geraakt. Hoe had mijn leven er dan uitgezien? Waren wij in staat geweest de juiste keuzes te maken? Gelukkig is dit gevoelsdilemma ons bespaard gebleven.

CC foto: Robert McDon