Ook altijd honger? Dit is waarom

altijd honger

Zo lang is het nou ook weer niet dat je gegeten hebt, maar toch heb je alweer cravings. Wat zeggen we, eigenlijk lust je altijd wel wat. Herkenbaar? Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom je altijd honger hebt.

Pamela Peeke, wetenschapper en auteur van ‘The hunger fix’ legt uit.

Wit brood en pasta

Foods met geraffineerde suikers – zoals wit brood, witte pasta, koekjes en zelfs saladedressing – brengen je bloedsuikerspiegel supersnel omhoog, om vervolgens weer te crashen en jou met een nog hongeriger gevoel achter te laten dan je al had. Onderzoek toont aan dat voedsel met een hoog vet- en suikergehalte niet goed samengaat met de humeurregulerende chemicaliën in je hersenen. Het kan leiden tot depressie en overeten, zo valt te lezen in het International Journal of Obesity. Probeer die geraffineerde suikers te skippen door altijd voor volkoren varianten te gaan en geen kant-en-klare producten te eten.

Snel metabolisme

Sommige vrouwen zijn geboren met een snel metabolisme, anderen werken zo hard aan spieropbouw en zorgen er op die manier voor dat ze veel brandstof nodig hebben. Volgens een onderzoek van de University of Vermont heeft ongeveer 32 procent van de mensen een metabolisme dat acht procent afwijkt van het gemiddelde. Dat kan dus zowel een sneller of trager metabolisme betekenen. Als je daaronder valt, kan dat honderd tot vierhonderd extra verbrande calorieën per dag betekenen.

Verstrooide hormonen

Een hormonale disbalans kan een grote impact hebben op je lichaam, zo ook op je hongergevoel. Hyperthyeoïde is een aandoening waarbij er te veel schildklierhormoon in het bloed aanwezig is en is de meest voorkomende oorzaak voor constante honger. Vaak komt dit door de Ziekte van Graves, waarbij je lichaam energie sneller verbrandt dan het zou moeten. Suikerziekte of hypoglykemie – een verschijnsel waarbij je een lage of een sterk schommelde bloedsuikerspiegel hebt – kunnen ook zorgen voor hongerpieken. Heb je het idee dat jij last hebt van een van deze verschijnselen? Dan is het verstandig om een bezoekje aan de arts te brengen.

Honger of trek?

Leuk om te horen is anders, maar honger is soms niet meer dan een psychologische drie waarbij je aan eten denkt en het dan ook direct wil hebben. Als je volgende keer weer cravings hebt, ga dan eens na of je écht honger hebt, of dat je gewoon trek hebt.

Wil je niets meer missen van VIVA én deze zomer shinen met een toffe crossbody tas? Profiteer nu van onze speciale aanbieding: een halfjaar VIVA voor € 11 per maand en een GRATIS tas van Burkely t.w.v. € 69,95.

Bron Women’s Health | Beeld Sanoma Beeldbank