Oude bokken en jonge hertjes

Er zijn stelletjes met een leeftijdsverschil van heb ik me jou daar. Ik vind dat alles behalve erg, toch denk ik dat mijn vader hard zou gaan huilen als ik met een man van vijftig thuis kwam. Geen enkele ouder ziet zijn dochter graag met een oude bok.

Paardenstaartjes en borsthaar
Grote leeftijdsverschillen komen in veel relaties voor. Tuurlijk, je hebt de man die last heeft van een midlifecrises en dan opeens met een twintig jarig meisje (met paardenstaartjes!) thuis komt. Dit vind ik persoonlijk altijd een beetje eng. Maar dan hebben we ook nog de beruchte cougars. De vrouwen die het wel zien zitten met het jongetje dat precies drie borsthaartjes heeft. Ook eng. Maar laten we niet vergeten dat ook de gewone, alledaagse relaties, vaker dan wij denken, een groot leeftijdsverschil kennen.

Juffen en meesters
Zo herinner ik me nog goed dat mijn basisschooljuf er vandoor ging met de bijna dertig jaar oudere directeur. Zoiets is natuurlijk altijd leuk om over te praten, maar in een klein dorp gonst het dan helemaal van de geruchten. Niet dat er per se negatief over gesproken werd, maar het was wel een ding. Om het maar even zo te noemen. Maar tegen alle verwachtingen in, deden W. en F. het behoorlijk goed. Het tweetal is –bij mijn weten- nog steeds bij elkaar. Sterker nog: ze zijn getrouwd, hebben twee kindjes en wonen op een prachtige boerderij.

Oudjes
Naar mijn mening hoeft een leeftijdsverschil ook geen probleem te zijn. Het bovenstaande stel beschrijft maar eens dat het heus wel kan werken. Want, cliché maar waar: leeftijd is maar een getal. Wat volgens mij wel belangrijk is, is dat je in dezelfde leeftijdsfase zit. Stel een meisje van twintig heeft een relatie met iemand van negenendertig, dat lijkt me wat vreemd. Zij is dan vooral bezig met haar studie, vrienden en stappen, terwijl hij al denkt over trouwen en kinderen. Maar is iemand vijfenzestig en de ander achtenzeventig, dat lijkt me minder een probleem omdat je dan allebei bezig met bent met kleinkinderen, pensioenen en de vogels in de tuin voeren.

Verschil moet er zijn
Dus voortaan als ik weer eens een tweetal zie waarvan ik niet weet of het nou vader en dochter, of man en vrouw is, ga ik niet smoezen met een vriendin, mijn nek verdraaien of met mijn vingertje zitten wijzen (dat laatste ik sowieso echt heel onbeleefd). En voor degene die op zoek zijn naar hun prins op het witte paard, sluit een oude bok niet uit.