Pil doorslikken? Dit gebeurt er met je lichaam

pil doorslikken

Laten we het weer eens hebben over de pil, want wat een geniale uitvinding is dat zeg. Je slikt dagelijks één minuscuul pilletje en je wordt niet zwanger, je kunt je ongesteldheid ermee controleren en er is een grote kans dat je minder klachten als buik- en rugpijn hebt. Sounds good, right? Nog beter: je kunt de pil doorslikken als je eigenlijk ongesteld moet worden, maar het écht niet uitkomt. Maar wat doet deze vorm van anticonceptie eigenlijk met je lichaam en is het slecht voor je?

Pil doorslikken

99 procent (!) van de artsen geeft aan dat het doorslikken van de pil niet schadelijk is. Goed nieuws, als je het mij vraagt. Er zit wel een nadeel aan: je kunt namelijk last hebben van doorbraakbloedingen. Als je daar niet op gerekend hebt, kan dat slecht uitpakken. Er wordt beweerd dat de stopweek alleen maar is ingevoerd omdat vrouwen het vroeger onnatuurlijk vonden om niet ongesteld te worden, het zou je namelijk helemaal reinigen vanbinnen. En door de pil door te slikken zou je menstruatiecyclus natuurlijk ook een klap van jewelste krijgen. Vrouwen kregen een zekerder gevoel omdat ze wisten dat ze niet zwanger waren – which makes sense.

Hormonen

Waar veel mensen denken dat je te veel hormonen binnenkrijgt door de pil, is dat in werkelijkheid niet zo. En natuurlijke hormonen zijn overigens ook niet altijd onschadelijk. “Een overproductie van oestrogeen bijvoorbeeld geeft je een hogere kans op baarmoederkanker, ook al is dat lichaamseigen. De pil helpt in dat geval je hormoonspiegel in balans te houden’, ‘zegt Dr. Mireille Merckx, pediatrisch gynaecologe en gespecialiseerd in anticonceptie. “Met de auto of de fiets op straat rijden houdt voor je gezondheid veel meer risico in dan de pil nemen. Het aantal hormonen dat je binnenkrijgt als je hormonale anticonceptie neemt, is immers relatief. Als je bijvoorbeeld 20 jaar geen pil neemt en je bent seksueel actief, word je gemiddeld vier keer (ongepland) zwanger, en die impact is veel zwaarder voor je lichaam.”