Van de powerpose tot positieve affirmaties: vijf kleine stappen naar meer zelfliefde

meer zelfliefde

Zelfliefde. Oprecht houden van jezelf. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Sterker nog, misschien is zelfliefde wel het langstlopende, uitdagendste project van je leven. Immers, het gemene stemmetje in je hoofd klinkt altijd luider dan het lieve stemmetje. Hoe snoer je die venijnige, kritische stem de mond? 

De eerste stap naar zelfliefde is vrij simpel: je moet het principe van houden van jezelf begrijpen.

Je vierjarige nichtje

Stel je voor dat je vierjarige nichtje bezig is met leren fietsen. Jij gaat met haar mee de straat op, zet haar op de fiets en geeft aanwijzingen. Ze tilt haar voetjes van de grond, zet af, maar maakt niet genoeg snelheid en valt om. Dan ren jij naar haar toe en roep je: ‘Verdomme, stomme kut, doe nou toch eens je best!’ Toch?

Nee natuurlijk niet. Je rent op je kleine, schattige nichtje af, raapt haar op en de kans is groot dat je lief en bemoedigend bent. Je vraagt of ze oké is, zegt dat het niet uitmaakt dat ze is gevallen en je moedigt aan om het gewoon nog een keer te proberen.

Maar als je zélf degene bent die valt, ben je lang niet zo begripvol en toeschietelijk. Dan spreek je jezelf streng, kritisch en negatief toe. Met termen als ‘stomme kut’ en ‘doe nou toch eens je best’.

Zelfliefde

Dat brengt ons bij de betekenis van zelfliefde: van jezelf houden zoals je van je beste vriend of vriendin – of kleine nichtje – houdt. Je bent je bewust van haar/zijn gebreken, en je waardeert hoe die imperfecties de persoon maken waar je om geeft, de persoon die je vertrouwt en die je steunt. Keer al dat mededogen, vergeving en begrip naar binnen en je houdt van jezelf.

Zelfliefde betekent dat je je sterke punten, je zwakke punten en alles daartussenin accepteert. Als je zelfliefde hebt, kun je je fouten erkennen en eraan werken. Je fouten proberen te veranderen of goed te maken, maar vergeef je jezelf ook in plaats van stil te staan bij je tekortkomingen.

Negatieve invloed

En misschien overbodig om te zeggen: een gebrek aan zelfliefde kan je welzijn negatief beïnvloeden. Een laag zelfbeeld kan leiden tot een depressie en een slechtere mentale en fysieke gezondheid in het algemeen. Het is eigenlijk heel simpel: zelfliefde vermindert je lijden. Het zorgt ervoor dat je jezelf op moeilijke momenten kan troosten en kan kalmeren. Wanneer je iets probeert en het mislukt, maakt het niet uit en probeer je het gewoon nog een keer. Zoals je nichtje van vier ook zou doen.

Maar goed, zelfliefde is makkelijker gezegd dan gedaan. Meer van jezelf houden kan al door hele kleine stapjes te zetten. Wij hebben er een paar voor je op een rij gezet:

 1. Doe een powerpose 
  In het boek I Heart Me: The Science Of Self-Love van David R. Hamilton is gekeken naar het verband tussen zelfliefde en lichaamstaal en houding. “Er is een tweerichtingsrelatie tussen je geest en je lichaam”, legt de schrijver uit. Hij ging een maand lang iedere ochtend in een ‘power pose’ staan: rechtop met de handen in de zij. Zo werd hij zich bewust van zijn houding gedurende de dag: als hij merkte dat hij slofte, trok hij zijn schouders naar achteren en strekte hij zijn rug. Deze simpele beweging gaf Hamilton ‘een innerlijk gevoel van waarde’. ‘Een gevoel dat mijn gezichtsspieren waarschuwde om te ontspannen en me zo in staat stelde om compassie te projecteren.’

  zelfiefde
  De powerpose: rug recht en handen in de zij.
 2. Indoctrineer jezelf met positieve affirmaties
  Wat zelfliefde zo lastig maakt, is dat je het zelf moet doen. Niemand spreekt jou zo vaak toe als dat (negatieve) stemmetje in je hoofd. Dus de enige die daar verandering in kan brengen – en die jou continu kan aanmoedigen – ben jij. Nanne van der Leer, schrijfster van het pas verschenen boek Licht leven legt het als volgt uit: ‘In vrijwel iedereen, van invloedrijke CEO tot dakloze op straat, leeft het gevoel om niet goed genoeg te zijn. Daardoor kruipen we weg of gaan we overcompenseren.” Om deze volkomen belachelijke overtuiging dat je niet goed genoeg bent zoals je bent uit je hoofd te halen, moet je dit negatieve ‘bandje’ uit je gedachten halen. Daartoe ben je in staat als je iedere dag bewust het negatieve bandje wil overspelen. Volgens Van der Leer kan dat door iedere dag de volgende worden zo vaak mogelijk tegen jezelf te zeggen:
  Ik mag er zijn.
  Ik ben perfect.
  Precies zoals ik ben.
  Door de herhaling ga je erin geloven. “In ons leven is er door de jaren heen veel tegen ons gezegd wat ons angst heeft aangeleerd of het gevoel heeft gegeven dat we niet goed genoeg zouden zijn. Door herhaling zijn we daar ook in gaan geloven.”

  zelfliefde
  Licht Leven, Nanne van der Leer, A.W. Bruna Uitgevers, 20,99 euro
 3. Doe dingen die je leuk vindt
  Heel handig en praktisch op de weg naar zelfliefde: doe dingen waardoor je je goed over jezelf voelt. Van bananenbrood bakken tot yoga, als dit jou goed laat voelen over jezelf moet je het vaker doen – voor jezelf.
 4. Zeg vaker nee
  Net zo belangrijk als leuke dingen voor jezelf doen, is stoppen met dingen doen die je niet leuk vindt. Van sociaal ongemakkelijke situaties tot extra verantwoordelijkheid op je werk. Iemand die zelfliefde beoefent, kan grenzen stellen, nee zeggen wanneer zij nee wil zeggen, zelfs als het ongemakkelijk is.
 5. Verwacht geen perfectie
  Zelfliefde hebben betekent niet dat je nooit meer een negatieve gedachte over jezelf hebt. Als je geconfronteerd wordt met een moment waarop je instinctief jezelf in elkaar te slaan, accepteer die neiging dan, maar bedenk hoe je een geliefde – je nichtje van vier, je beste vriendin – in dezelfde situatie zou behandelen. Zou je je nichtje van vier ook in elkaar slaan? Nee hè.
  Deze redenering maakt het makkelijker om compassie voor jezelf te tonen. Na compassie komt vergiffenis, dus vergeef jezelf. Doe iets productiefs dat goed voelt, zoals vrijwilligerswerk, een donatie aan een goed doel of help iemand. Als je dat hebt gedaan, zul je je beter voelen over jezelf en is jezelf vergeven ook makkelijker. Vergeving kan een proces zijn, soms duurt het even. Daarom moet je er aan blijven werken.
Bron: GoodHouseKeeping.com | Beeld: unsplash
VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.