Praat je hardop tegen jezelf? Je bent niet gek, maar geniaal!

hardop

“Oké, dan ga ik eerst even richting de sportschool, meteen door naar de supermarkt en dan ben ik ruim op tijd om de stad in te gaan voor die lunchdate.” Regelmatig betrap ik mezelf erop: ik praat in mezelf. Hardop ja. En waarom? Geen idee. Daarom vond ik het altijd best gênant, tot nu.

Want ik blijk niet gek, maar geniaal! Dat vertelt een studie die onlangs gepubliceerd werd in The Quarterly Journal of Experimental Psychology.

Om erachter te komen wat je eraan hebt om hardop tegen jezelf te praten werd een testgroep gevraagd in stilte een bepaald item te vinden in de supermarkt. Tijdens de tweede ronde mochten de proefkonijnen de naam van het voorwerp in kwestie hardop zeggen. In die tweede sessie werd het item sneller en makkelijker gevonden.

Het hardop noemen van het te vinden voorwerp heeft alleen nut als je weet hoe het eruit ziet, anders breng je jezelf alleen maar in verwarring.  “Wanneer je echter wel weet hoe een bepaald voorwerp eruit ziet, activeer je een bepaald deel van je hersenen, die je helpt bij het zoeken”, weet psycholoog Lupyan ons te vertellen.

Tegen jezelf praten is heel handig bij het nemen van belangrijke beslissingen. “Het helpt je je gedachten ordenen, bekijken wat echt belangrijk is en beslissingen nemen”, aldus psychologe Linda Sapadin. Daarnaast helpt het ook bij het bereiken van je doelen.” Door luidop je doelen uit te spreken ben je beter gefocust, heb je je emoties beter in de hand en word je minder snel afgeleid.”

Genoeg reden om de eindeloze gesprekken met mezelf gewoon voort te zetten, lijkt me zo.