Probleem nog niet verholpen: apothekers moeten ‘zuinig zijn’ met anticonceptiepil

apothekers pil

Een hoop vrouwen hebben er afgelopen jaar last van gehad: de pil was tijdelijk niet of slecht leverbaar. Hoewel het anticonceptiemiddel inmiddels weer verkrijgbaar is, is het probleem is nog steeds niet opgelost.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert apothekers om maximaal voor drie maanden de anticonceptiepil aan hun klanten mee te geven ‘als voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat een tekort ontstaat.’ Het advies geldt vooralsnog tot en met maart.

Ander merk

De levering van de anticonceptiepil met de stoffen levonorgestrel en ethinylestradiol is nog steeds niet stabiel. Het CBG heeft meldingen gekregen van geneesmiddelenbedrijven die de pil een aantal weken in kleinere of onvoldoende hoeveelheden kunnen leveren. Omdat bepaalde merken van de anticonceptiepil niet geleverd kunnen worden, moeten sommige vrouwen het tijdelijk met een ander merk pil stellen.

Waarom?

Als oorzaken worden toegenomen vraag en een vertraging met de kwaliteitscontrole genoemd. Vorig jaar was er al meer vraag naar dan aanbod van pillen met ethinylestradiol en levonorgestrel door problemen met productie en levering.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: ANP
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.