Recept van de week: Boekweitrisotto 
met zoete 
aardappel

boekweitrisotto met zoete aardappel

Als het aan Angelina Jolie, Gisele Bündchen en Gwyneth Paltrow lag, kookten we er allemaal mee: kokosolie. Naar het schijnt de gezondste olie op aarde.

Voor 4 personen: 3 el kokosolie, gesmolten • 1 middelgrote ui, gesnipperd • 250 g boekweit • 4 dl warme groentebouillon • 2 grote zoete aardappels, in stukjes • 1 tl tamarindepasta • klein stukje verse gemberwortel, geschild en geraspt • 1 teentje knoflook, geperst • 2 el cashewnoten, fijngehakt • zout

Verhit in een pan met dikke bodem 1 eetlepel gesmolten kokosolie en bak de ui in zo’n 8 minuten op laag vuur. Voeg de boekweit toe en roer deze goed door de olie. Schenk er ongeveer 2 dl hete bouillon bij en breng aan de kook. Kook de boekweit op laag vuur gaar, voeg zo nodig meer bouillon toe. Meng intussen in een kom de zoete aardappel met de resterende gesmolten kokosolie, de tamarindepasta, gember, knoflook en een flinke snuf zout. Leg dit mengsel 
in een enkele laag in een braadslee en bak in 50-55 minuten knapperig in de oven. Verdeel dan de boekweitrisotto over lage kommen en schep de zoete aardappel en cashewnoten erop.

In de olie

Kokosolie wordt bejubeld als gezondste olie op aarde: je zou 
er niet dik van worden en het zou een desinfecterende werking hebben. Ook de Britse Lucy Bee is fan. Ze handelt zelfs in kokosolie en schreef er een kookboek over. De olie kan hoge temperaturen aan en de kokossmaak verdwijnt tijdens het koken. Dat maakt het tot een veelzijdige vetsoort, 
die boter of olie kan vervangen in allerlei gerechten en baksels. In Lucy’s kookboek staan meer dan honderd recepten
met kokosolie: van smoothies tot complete gerechten. Kokosolie door Lucy Bee.

In VIVA 29 vind je ook de recepten voor kip-fatte en babyboerenkool met heirloombieten, vijgen en ricotta. Je kunt het blad online bestellen.