Recordaantal rokers zegt vaarwel tegen verslaving

Vroeger stonden de sigaretten tijdens feestjes in mooie glazen op tafel, maar tegenwoordig word het de rokers steeds moeilijker gemaakt. De prijzen zijn de afgelopen jaren fors omhoog gegaan en ook de plekken waar mensen mogen roken worden steeds beperkter. En daarbij is en blijft het natuurlijk rete-ongezond. Het afgelopen jaar stopten dan ook steeds meer mensen, en leidde dit zelfs tot een recordaantal.

En daar is staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid natuurlijk maar wat blij mee. ‘Dit betekent dat meer dan 100.000 Nederlanders veel gezonder leven met een veel kleinere kans op kanker en hart- en vaatziekten.’ Het afgelopen jaar besloten vele rokers om de sigaretten af te zweren, en zakte het percentage rokende volwassen van 3,27 miljoen naar 3,16 miljoen rokers.

Gezondere levensstijl

Een mooie daling dus. Sinds 2015 is het overigens goed te zien dat steeds meer mensen voor een gezondere levensstijl kiezen. En ja, dat betekent dus ook afscheid nemen van de sigaretten waar ze jarenlang verslaafd aan zijn geweest. Daarvoor rookten ongeveer een kwart van de 18-plussers, en dus gaat het steeds de betere kant op.

Horeca

Overigens wordt het de rokers de komende jaren nog lastiger gemaakt. Zo werd het afgelopen jaar bekendgemaakt dat de welbekende sigarettenautomaat over vier jaar volledig uit kroegen, restaurant en elke andere horecagelegenheid verdwijnt. En ook de rookruimtes zullen binnen nu en twee jaar passé zijn.

Waar de sigaretten vroeger nog om je oren vlogen, is het doel nu om iedereen ervan af te helpen. En hopelijk zal de gedroomde rookvrije generatie dan over niet al te lange tijd een feit zijn.

Bron AD | Beeld iStock