Dit is de perfecte verklaring waarom we zo graag roddelen

roddelen

Even snel roddelen met die ene collega of wat vertellen over iemand aan je beste vriendin: wie doet het niet? Een betere vraag is eigenlijk wáárom we roddelen. Voor dat antwoord moeten we terug naar de prehistorie.

Leven in een stam

De tijd waarin we leefden als jagers en verzamelaars mag dan misschien zo’n twaalfduizend jaar geleden zijn geëindigd, maar onze hersenen leven nog steeds in de modus van die tijd. Daar komt de onweerstaanbare drang om te roddelen vandaan, omdat we toen nog in stamverband leefden. De antropoloog professor Robin Dunbar staat bekend om zijn poging de omvang van die stammen in de oertijd te schatten. Dat zogeheten ‘getal van Dunbar’ ligt net onder de honderdachtenveertig mensen. Hoe hou je die in vredesnaam allemaal uit elkaar? Hoe kun je weten wie de goeien en wie de kwaaien zijn? Wie van hen deelt het vlees met jou, en wie steelt het van je en snijdt jou de keel af?

De oplossing: roddelen. Al smiespelend vorm je je een beeld van die mensen. Dat maakt roddelen niet alleen een belangrijke bron van informatie, het was ook een manier om de stam in het gareel te houden. Roddels over iemand die over de schreef ging zorgden voor grote ophef in de stam; waarschijnlijk zou het vergrijp zwaar worden bestraft.

Roddelen

En hoewel we inmiddels modern zijn, zijn we toch oeroud. Geavanceerd, maar toch primitief. We roddelen gemiddeld zo’n 52 minuten per dag, wat neerkomt op 4.000 roddels in twee tot vijf dagen. En dat allemaal om elkander te waarschuwen voor de goeien en de kwaaien.

Lees ook: ‘Geroddel over mij op de werkvloer, hoe ga ik ermee om?’

Bron: Selfie van Will Storr

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.