Roken tijdens werktijd: moet het verboden worden?

roken tijdens werktijd

Elke donderdag geven we je een kijkje in een populair topic op het VIVA-forum. Deze week: roken tijdens werktijd.

De een noemt het een nuttige break om scherp te blijven, de ander vindt het profiteren van extra pauzes. Hoe denk jij over roken tijdens werktijd? Dit vinden de VIVA-forummers.

  • Moniek1234: “Ik vind niet dat rokers maar elk uur tien minuten naar buiten moeten kunnen. Helemaal verbieden hoeft natuurlijk niet, maar ze kunnen toch prima alleen roken in de gewone pauzes die iedereen heeft?”
  • Elle1976: “Wat mij betreft moet roken kunnen, zolang het niet de spuigaten uitloopt. Kijk, als je iedere uur twee keer weg moeten om aan je peuk te lurken, dan vraag ik me af wat er van werken terechtkomt. Maar je hebt ook collega’s die overal uitgebreid een praatje gaan maken of een half uur op het toilet zitten. Waar trek je de grens? Zolang ik er geen last van heb vind ik het prima.”
  • Timetraveler: “Van mij mogen ze óf instellen dat niet-rokers die minuten buiten pauzetijd ook mogen gebruiken voor iets anders (blokje om, boek lezen, etc.) óf rokers moeten gewoon roken in de pauzes.”
  • KeaAlpine: “Ik denk dat het niet zo zwart-wit is. Er zijn genoeg werkplekken waar rokers de kantjes ervan af lopen, omdat ze veel meer pauze nemen dan mensen die niet roken. Er zijn ook genoeg werkplekken waar het niet gaat om de uren die je maakt, maar om het werk dat je aflevert. Een rookpauze (of frisseluchtpauze, drinkpauze of whatever) kan juist helpen om daarna weer een uur productief bezig te zijn. Maar zoiets moet dan niet alleen voor rokers gelden. Als werkgever zou ik het wel in de gaten houden. Pas dan kan je onderzoeken of het belemmerend is, of gewoon prima binnen je eigen bedrijf.”
  • nessemeisje: “Je kunt niet non-stop acht uur per dag achter elkaar geconcentreerd blijven, dus afleiding zoeken is prima. Dat adviseert de arbo-arts zelfs. De een doet dat door middel van roken, de ander door met z’n telefoon te spelen, weer een ander leest de krant of gaat bij een collega kletsen. Ik zie het probleem niet.”
  • Wageningen1985: “Wat mensen in hun pauze doen moeten ze zelf weten, maar buiten de pauzetijden om blijf je werken want daar krijg je eenmaal voor betaald. Niet om te gaan roken.”
  • Vinyl: “In de pauzes roken, of anders niet. Ik heb het weleens vergeleken met breien of iets anders onproductiefs: stel dat ik in de baas z’n tijd een paar keer per dag tien minuten zou gaan breien (of tafeltennissen, of sudoku’en). Dan zou iedereen zeggen: ‘Hallooooo? Je wordt hier betaald om te werken hoor!’ Ik blijf het raar vinden, buiten de pauzes om.”
  • Tiswa: “Pfff, let tocht niet altijd zo op elkaar! Bij onze afdeling gaat de ene collega drie keer per dag tien min roken, de andere collega gaat een stukje wandelen en weer een andere collega gaat elke dag twee keer twintig minuten poepen. Ik sta weleens wat langer te kletsen met collega’s. Misschien moet onze baas ons allemaal maar vastbinden op onze stoelen?”

Wat vind jij, is roken tijdens werktijd oké?

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.