Science says: narcisten kunnen empatisch zijn, ze vertikken het gewoon

Narcisten kunnen empathisch zijn, come again? Een typisch kenmerk bij een narcistische persoonlijkheid is immers hun gebrek aan empathie. Of toch niet? Onderzoek door drie Zweedse universiteiten toont namelijk aan dat narcisten wel degelijk empathisch kunnen zijn.

Narcisten vertikken het gewoon, om empathisch te zijn.

Onderzoek

Het onderzoek van de universiteiten toont aan dat narcisten zich wel degelijk in een ander zijn schoenen kunnen plaatsen, maar dat gewoon niet doen. Voor hun studie verzamelden de onderzoekers 278 deelnemers die een anonieme online enquête invulden. Ze moesten vragen beantwoorden over hun persoonlijkheid en empathie.

Wat bleek? ‘Dark personalities‘ a.k.a. narcisten, konden geen onderscheid maken tussen de verschillende soorten empathie al konden ze empathie wel herkennen. Maar wanneer ze aan empathie werden blootgesteld, voelden ze zich daar niet positief over.

Waar een wil is, is een weg?

De onderzoekers merkten na het bekijken van de antwoorden op dat mensen met een ‘donkere persoonlijkheid’ akkoord gingen met stellingen als ‘andere mensen hun ongeluk laat me koud’, ondanks het feit dat ze anderen hun emoties wel konden herkennen tijdens een empathie test.

”Het is niet dat ze niet het vermogen hebben om zich empathisch op te stellen, narcisten hebben gewoonweg niet de wil om het te doen.  Ze geven niet veel om een andere persoon zijn gevoelens”, aldus Petri Kajonius, professor psychologie aan de University West in Zweden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: HLN.be, beeld: iStock
Gina is 30 lentes jong, freelance creatieveling en vraagt altijd ‘waarom’? Ze pent en produceert voor print en online, thuis, op kantoor, in de studio of vanuit een zonnig oord (Bali baby) mét dochter Mex (2) aan haar arm of om haar nek. Schrijfspecialisaties? Het wel en wee van #momlife, relatieperikelen (vriendschappen vallen daar ook onder, immers ook een relatie), hippe hotspots en dirty talk, s-e-x.