Seizoensgebonden depressief

Er zijn mensen die lijden aan seizoensgebonden depressies. Ik begrijp dat niet zo. Ik ben het hele jaar door een ongeleid projectiel.

Herfstdip
Er zijn veel dingen van invloed op mijn geestelijke gesteldheid, maar seizoenen vallen daar niet onder. Kou, wind, regen en donker zijn weliswaar niet erg bevorderend voor een goede gemoedstoestand, maar daarvoor hebben we toch thee, speculaas, paraplu’s en de nieuwe herfstcollectie in het leven geroepen? Het is een kwestie van even de knop omzetten. En een jas aantrekken.

Winterdepressie
Het enige dat bij mij ontbreekt in de winter, zijn winterbanden. De kans is licht aanwezig dat ik bij sommige mensen een winterdepressie veroorzaak door mijn rijgedrag. Mijn auto heeft maar twee pedalen en ik weet dat het gas rechts zit, maar ik durf niet zo goed. Bovendien komen de feestdagen eraan, dus in principe zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. Driving home for Christmas. Alleen het aangezicht van mijn koplampen zijn voor mij al genoeg om het kerstgevoel op te wekken. Winterdepressie? Die gaat aan mij voorbij.

Voorjaarsvermoeidheid
Ik kan me zo voorstellen dat er iets bestaat als voorjaarsvermoeidheid. Maar waar ik ook niet geprikkeld word om een grote voorjaarsschoonmaak te houden, zo heb ik ook geen last van hooikoorts. Ik nies niet bijna mijn hoofd eraf en ik heb geen jeukende ogen. De pluisjes in de lucht zijn voor mij als sneeuw in de winter.

Zomerinzinking
Misschien heb ik gauw last van een zonnesteek, maar zodra de zomer zich laat zien, doet dat iets met me. Regelmatig dans ik zingend door de kamer en verklaar ik alles en iedereen de liefde. Dit valt niet bij iedereen in goede aarde.

‘Doe toch normaal!’ verzucht mijn vriend.
Ik doe een pirouettetje.
‘Lieverd, ik heb gewoon vlinders in mijn buik!’
Ik hoor hem zuchten en hij mompelt: ‘Dooie motten.’

Tja, niet iedereen is immuun voor seizoensgebonden depressies. Ik vrees dat de tijd van de zomerinzinking is aangebroken.

© Beeld: privébezit