Spinnetje, spinnetje: dít is waarom je een spin niet dood moet maken

spinnen

Op het plafond, in het raamkozijn of op de muur. Overal in huis spot je wel eens een spin. Is je eerste reactie je slipper grijpen en doodslaan? Niet doen! Het is niet alleen zielig om spinnen dood te slaan (I mean wat doet zo’n beestje nu) maar ook nog eens heel erg onhandig… 

Spinnetje, spinnetje spin. Kriebelt aan mijn kin. Kriebelt op mijn rug en weer vlug terug. Ok agree, dit klinkt heel schattig als je 2 jaar bent, maar bij mij gaat het nu toch wel een beetje kriebelen. Én toch moet je even die slipper of vliegenmepper of krant (wat nog?) achterwegen houden.

Nog meer spinnen

Wat je ook doet: sla hem niet dood. Volgens spinnenspecialist Koen van Keer heeft dit namelijk totaal geen zin. Sterker nog: het zou alleen maar nog meer spinnen aantrekken. Een spin doden werkt dus averechts. Als je niet zit te wachten op een familiebezoek, dan toch maar even niet doen dus..

Nog meer andere insecten

Spinnen zijn eigenlijk heel erg nuttig. Ze eten namelijk andere insecten op in huis. Dat scheelt jou weer die vieze vette bromvlieg het huis uit jagen. O,ja ander detail: spinnen eten elkaar op. Dood je dus een spin, dan komen er andere spinnen op af. Doordat er meer voedsel is, zullen ze meer eitjes produceren en dan komen er nóg meer spinnen bij. En dat is toch nét ff een tikkie anders dan één knappe Spiderman in huis (of bed).

Vriendelijke spinnenvanger

Doodslaan is dus geen optie. We snappen ook dat niet in de weer gaat met een glas en een vel papier als je als de dood bent voor de achtpotige beestjes. We got you! Er bestaat namelijk een spinnenvanger, een vriendelijke variant wel te verstaan. Het ziet eruit als een soort bezemsteel met aan het einde een rond borsteltje dat je open en dicht kan doen. Je zet hem op de spin, klapt hem dicht en klusje is geklaard. Bonus: soms krijg je er een plastic spin bij om te oefenen!

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: HLN | Beeld: Thinkstock
Viva's Naomi (28) droomde ooit van een glansrijke carrière als actrice, maar heeft uiteindelijk gekozen voor journalistiek. In haar vrije tijd staat ze graag haar vrouwtje in de sportschool. Is een te grote dierenvriend (bus gemist omdat ze een kat aaide) en heeft een zwak voor roze koeken. En dan vooral in combinatie met Netflix en haar beste vriendinnen.