Stokbeentjes

De mode. Soms is de mode gewoonweg wreed. 

Vroeger, toen ik nog niet zo fanatiek fietste, was ik wat ze in de kunstwereld een ‘Rubensvrouw’ noemen. Tieten, kont, buik: ik had van alles net wat meer dan strikt noodzakelijk. Qua kleding was dat prima te doen: ik droeg gewoon veel jurkjes, want met jurkjes heb je ook minder snel door dat je elk jaar een paar kilo zwaarder wordt. Een spijkerbroek gaat knellen, een jurk rekt mee. Alleen in de zomer droeg ik veel korte spijkerbroeken. Maat 44 ofzo, groot genoeg voor die buik en die bovenbenen.

Maar mijn lijf is veranderd. Ik ben tien kilo lichter. De spijkerbroekjes van vorige zomer kan ik weggeven, want bij mijn taille zwem ik erin. Maar toen ik op zoek ging naar nieuwe broeken, bleek dat knap lastig. Mijn taille is smaller, maar mijn benen zijn nog altijd groot, omdat ik het vet wat daar zat heb weggefietst maar er spieren voor in de plaats heb gekregen.

Stevige poten dus, maar niet meer de bijpassende taille. En de spijkerbroekjesmode werkt ook nog eens niet mee. Overal zie ik extreem korte broekjes, waar een stel Hollandse billen gewoon onder vandaan piepen. (Echt, je halve bil ligt eruit bij die krengen.) En die broekjes hebben ook nog eens extreem smalle pijpen. Dat staat alleen leuk als je een mager wicht bent met van die benen die elkaar niet eens raken. (Het schijnt de nieuwste mode te zijn. Een vriendin van mij noemde het laatst een ‘kutbrug’. Ik vind het verschrikkelijk lelijk, maar wie ben ik.)

En zo stond ik dus bij verschillende grote modeketens in de pashokjes mezelf in broekjes te wurmen. Telkens als de taille goed zat, staken mijn benen als overrijpe chipolataworsten uit de pijpen. En wanneer de pijpen goed zaten, kon ik de bovenkant van de broek met mijn vingers een flink stuk van mijn lijf trekken, net zoals van die succesvolle vrouwen in van die afslankreclames die in hun oude broek gaan staan om te laten zien hoeveel ze wel niet zijn afgevallen.

First world problems, ik weet het. Maar dat er nu kledingstukken zijn die me niet meer staan, omdat ik ben afgevallen, dat wil er nog niet helemaal in bij mij.

(Ik heb er uiteindelijk eentje gevonden die wel past, en die draag ik volgende week de hele week, want ik ben op vakantie in het zonnige Spanje. Tot over twee weken!)