‘Britse overheid wil af van het gebruik van BMI’

BMI overheid

Het BMI (Body Mass Index) wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als graadmeter om overgewicht vast te stellen. Niet fair, zeggen veel experts. De methode is lang niet altijd geschikt om te bepalen of iemand te zwaar (of te licht) is en geeft een vertekend beeld. De Britse regering neemt nu het voortouw in de discussie en onderzoekt of het gebruik van BMI rechtvaardig is. 

Het BMI kijkt naar de verhouding tussen lichaamslengte en lichaamsgewicht. Factoren als spiermassa en vet tellen daarin dus niet mee. Een slank iemand kan zo een gezond BMI scoren en toch teveel buikvet hebben. En dat terwijl mensen met een laag BMI en veel lichaamsvet juist een hoger overlijdensrisico lopen. Andersom kan iemand die veel sport en weinig lichaamsvet heeft door al die spiermassa toch een te hoog BMI hebben.

Zelfbeeld

Kortom: er schort nogal wat aan dit meetinstrument. Dat ziet de Britse overheid nu ook. The Women and Equalities Committee deed dit jaar onderzoek naar het zelfbeeld van volwassenen. Van de volwassen is 61 procent niet tevreden over zijn of haar lichaam. Onder kinderen ligt dat percentage zelfs op 66 procent. Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat de lockdown een desastreus effect heeft op mensen die gevoelig zijn voor eetstoornissen of worstelen met hun zelfbeeld. BMI speelt daar ook een belangrijke rol in.

De gemiddelde witte man

Het comité roept de overheid op om het gebruik van BMI om te bepalen hoe gezond iemand is te schrappen. De index werd tweehonderd jaar geleden verzonnen door een man genaamd Adolphe Quatelet. Hij had zijn formule bedacht om het gemiddelde gewicht van de gemiddelde witte man vast te stellen. Inmiddels weten we allang dat vrouwen qua lichaamsbouw anders in elkaar steken. Vrouwen die in het dokterskantoor te horen krijgen dat ze niet in aanmerking komen voor IVF omdat hun BMI te hoog is, zijn anno 2021 nog steeds het slachtoffer van Quatelets uitvinding.

Gewicht shaming

‘Het gebruik van BMI als graadmeter voor een gezond gewicht is een middel geworden om gewicht shaming te rechtvaardigen. Dit moet stoppen’, zegt voorzitter Caroline Nokes. Het comité wil liever dat overall gezondheid gepromoot wordt en artsen zich dus niet alleen meer focussen op het BMI. Can we get an amen? 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Alex Light🕊 (@alexlight_ldn)

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: Glamour | Beeld: Getty
VIVA's Susan wilde ooit Carrie Bradshaw worden, maar heeft nog steeds geen New Yorks brownstone-appartement, geen Manolo Blahniks en geen walk-in closet. Wél een huis in hartje Utrecht en vriendinnen die altijd ruzie maken over wie Miranda, Charlotte, Samantha of Carrie is. Houdt enorm van mensen die zichzelf niet te serieus nemen en nadrukkelijk níet van mannen die salsa dansen. Volg haar op IG via @susandalstra.