Géén ontkennen meer aan de herfst: stormachtig weer met windstoten en plensbuien op komst

Na een paar warme maanden hebben nu toch écht afscheid moeten nemen van de zomer. Het komt immers weer met bakken uit de lucht, de verwarming gaat langzaam maar zeker weer aan en de bladeren vallen naar beneden. En donderdag worden we nóg meer met de neus op de feiten gedrukt, want dan moet er rekening gehouden worden met stormachtig herfstweer. Weeronline waarschuwt voor plensregens en zware windstoten, die hinder in het verkeer en afbrekende takken kunnen opleveren.

Onstuimige donderdag

Langs de westkust en op de Wadden trekt de wind donderdag aan naar stormachtig (windkracht 8). Aan zee is er kans op zware windstoten tot 85 kilometer per uur, vooral aan het eind van de ochtend en in de eerste helft van de middag. Landinwaarts behaalt de wind een snelheid van zo’n 70 kilometer per uur. Het is oppassen geblazen voor afbrekende takken, aangezien de bomen hun blad nog niet hebben verloren en zo vatbaarder zijn voor de harde wind.

Lees ook: Je bent een échte huismus als je deze 12 dingen in huis hebt

Regen, regen en nog eens regen

Ook kan de wind in combinatie met de regen hinder opleveren voor het verkeer. Komende nacht breidt een regengebied zich geleidelijk vanuit het zuidwesten over het land uit. De meeste regen valt in het westen en noordwesten, mogelijk 10 tot 20 millimeter. Na donderdag is er, met name in de kustgebieden, dagelijks kans op buien. Halverwege volgende week neemt de regen af.

Herfstweer 2020

Na een uitzonderlijk droge lente en zomer lijkt het erop dat de herfst juist natter gaat verlopen dan normaal. In september hebben we daar misschien nog niet veel te maken – sterker nog, het gaat de boeken in als de warmste september ooit gemeten – maar in oktober gaat het wél flink regenen. Dat belooft, net als vorig jaar, de natste maand van de herfst te worden. Richting de winter, eind november en in december, keert droog weer terug. De kans op nachtvorst neemt dan toe.

Lees ook: Waarom je dit jaar nóg meer verlangt naar de herfst

De stembussen zijn geopend! Wie verdient volgens jou een VIVA400-award? Stem nu op jouw favoriet via deze link!

Bron: Flaironline.nl