Televisie aan, oren uit: waarom mannen niet kunnen luisteren

rebecca_site

Heel herkenbaar voor de meeste vrouwen: mannen kunnen niet luisteren als ze ergens mee bezig zijn. Waarom eigenlijk niet? Nieuw onderzoek biedt nu een antwoord op die vraag. Het toont aan dat mensen doof worden voor geluid om zich heen als zij gefocust zijn op visuele taken.

Door: Rebecca Hagens

Kijken wint van horen

Als mannen televisie zitten te kijken, kun je over het algemeen een kanon naast ze afvuren zonder dat ze opkijken. Je vraagt of ze iets kunnen doen en je krijgt als antwoord een instemmend geluidje of een afwezige: “Ja, is goed.” Vraag twee uur later wat je hebt gezegd en ze herinneren zich niet eens meer dat je überhaupt in de kamer bent geweest. Uit een onderzoek van University College London blijkt nu dat mannen ons niet opzettelijk negeren. Ze horen simpelweg niet wat we zeggen.
Als wij mensen bezig zijn met een visuele taak, zoals televisie kijken of lezen, worden we doof voor geluiden die we normaal wel zouden horen. Scans laten zien dat de zintuigen zicht en gehoor een beperkte hersencapaciteit delen. Wanneer ze tegenover elkaar komen te staan, wint kijken het van horen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor mannen, hetzelfde gebeurt bij vrouwen. Alleen is het bij mannen eerder merkbaar in het dagelijks leven. Wij vrouwen worden niet voor niets gezien als multitaskers.

Toe-toe-toeter

Uit het onderzoek van de Britse universiteit komt naar voren dat onze hersenen steeds minder reageren op geluiden naarmate ze gefocust zijn op een ingewikkeldere taak. Hersenscans tonen aan dat bij dit soort taken de geluiden niet alleen worden genegeerd of gefilterd, maar in veel gevallen gewoon helemaal niet worden gehoord. Een simpel voorbeeld: heb jij weleens een boek zitten lezen terwijl er muziek aan stond? Grote kans dat je achteraf niet kon vertellen welke liedjes er tijdens het lezen voorbij waren gekomen.
Of kijk naar de combinatie smartphone en verkeer. Als je buiten loopt en met één oog op je telefoon kijkt, word je doof voor geluiden als het gerinkel van een fietsbel of de motor van een langsrijdende auto. Maar steek je over zonder na te denken en een bestuurder die aan komt rijden slaat wild op de claxon, dan schrik je wel op en vergeet meteen waar je mee bezig bent. Die geluiden zijn namelijk hard genoeg om de hersenfuncties van het zicht te overtreffen. Maar normale dagelijkse geluiden, zoals de radio, geluiden in huis of je eindeloos pratende vrouw, zijn niet genoeg om het te winnen van de voetbalwedstrijd.

Waarom hebben vrouwen hier dan minder last van dan mannen? Op die vraag geeft het onderzoek helaas geen antwoord. Mijn eigen theorie is dat wij vrouwen waarschijnlijk sneller kunnen schakelen tussen de verschillende taken. Wij missen ook wel geluiden als we televisie zitten te kijken, maar omdat we in ons brein het kijken en horen sneller kunnen afwisselen, merk je daar bij ons veel minder van. Ik kijk nog uit naar een onderzoek dat het verschil tussen mannen en vrouwen op dit gebied uit de doeken doet, maar voor nu kunnen de onderzoekers ons vrouwen maar één tip meegeven. Als we toch willen dat onze boodschap binnenkomt bij het andere geslacht, zit er maar één ding op: diep ademhalen en schreeuwen maar.

Beeld: iStock