Tips: nee zeggen doe je zo

nee zeggen

Nee zeggen is soms supermoeilijk. Dit stappenplan van coach Heleen de Jonge sleept je erdoorheen.

  • Denk erover na – “Wees je ervan bewust dat je altijd een keus hebt. Geef jezelf ook de kans om er even over na te denken. Je hoeft vaak nooit ter plekke ja of nee te zeggen. Houd het bij een: ‘Ik denk daar even over na en kom er straks/morgen op terug, okay?’. In de tussentijd kun je rustig bedenken: wil ik dit wel? Wat levert mij dit op?”
  • Zeg duidelijk ‘nee’ – “Mensen die het moeilijk vinden om ‘nee’ te zeggen, communiceren hier heel vaag over. Dan komen ze weifelend over, en proberen ze het lief te verpakken. Zorg dat je ook het woordje ‘nee’ zegt. Je mag best aardige dingen zeggen, zoals: ‘Ik hoop dat je nog iemand anders kunt vinden’, maar als je het kort houdt, is dat ook prima. Voor de ander is het ook prettiger als het duidelijk is, in plaats van iemand tegenover zich te hebben die aan het draaikonten is.”
  • Put je niet uit in excuses – “Je mag best de reden geven waarom je nee zegt, maar het is geen verplichting. Misschien heb je het gevoel dat je dat de ander een verklaring schuldig bent, maar dat is niet zo. Het is jouw keus, dat heeft de ander te respecteren.”
  • Hoofd omhoog, schouders achteruit – “Als iemand het uiteindelijk voor elkaar krijgt om nee te zeggen, dan is de non-verbale communicatie vaak niet helder, maar twijfelachtig. Ga rechtop staan, zoek oogcontact en spreek duidelijk, zodat de boodschap helder is.”
  • Houd voet bij stuk – “Mensen die niet gewend zijn dat je normaal altijd ja zegt, kunnen bij een nee gaan drammen of de discussie aangaan. Laat je hiertoe niet verleiden. Dat is ook vaak het probleem met smoezen bedenken: als je een dominant persoon tegenover je hebt staan, kun je verzanden in een ellenlange discussie, die je niet gaat winnen als je een smoes hebt bedacht. Weet: hoe onduidelijker je bent, des te groter de kans is dat iemand aan je hoofd blijft zeuren. Breng de boodschap dan alsnog helder over.”
  • Spreek de drammers aan op hun gedrag – “Een goede tactiek om uit een discussie te komen, is door tegen de ander te zeggen: ‘Ik merk dat ik het heel vervelend vind dat je ernaar blijft vragen. Dat vind ik niet prettig.’ Blijft de ander dan bij je staan en doordrammen? Zorg er dan voor dat je fysiek uit dit contact komt. Dus loop weg, of geef een dossier dat je in je handen geduwd kreeg weer terug.”
  • Werk aan je zelfvertrouwen – “Misschien vind je het moeilijk om nee te zeggen omdat je bang bent dat de ander dan misschien slechte dingen over je gaat denken. Maar als je een positief zelfbeeld hebt, komt deze gedachte waarschijnlijk minder snel bij je op. Als je beter over jezelf denkt, is het vaak makkelijker om je grenzen aan te geven.”

Heleen geeft een workshop nee zeggen. Lezeressen van Viva.nl krijgen hierop 25% korting! Surf voor meer info naar www.heleendejonge.nl

Foto: 123RF