Pip Pellens over faalangst: ‘Hoe ouder je wordt, hoe beter je jezelf leert kennen’

Pip Pellens is als gezicht aan de nieuwe campagne van Always verbonden. Zij speelt de hoofdrol in de #LikeAGirl-video en vertelt daarin haar persoonlijke verhaal. Always wil laten zien dat het helemaal niet erg is om te falen en dat je het zelfs nodig hebt om te blijven leren en te groeien. Wij stelden Pip een aantal vragen over faalangst.

Nederland leerde Pip Pellens kennen als Wiet in Goede Tijden, Slechte Tijden. Pip is nu elke maandag te zien in de nieuwe SBS 6-serie Zomer in Zeeland.

Wat betekent het hebben van faalangst volgens jou?

‘Ik denk dat je echt faalangst hebt als je iets niet durft te doen, omdat je bang bent om het verkeerd te doen. Dus dat je jezelf tegenhoudt om nieuwe kansen te pakken. Als je bijvoorbeeld denkt: ik wil heel graag een schaatser worden want dat vond ik leuk afgelopen winter, maar ik ga het niet doen want straks val ik of straks ben ik niet goed genoeg. Of tijdens toetsen dat je heel goed geleerd hebt, maar dat je zo bang bent dat je het verkeerd doet.’

Heb je daar zelf ook weleens last van gehad?

‘Jazeker, met toetsen bijvoorbeeld. Al leerde ik gelukkig wel makkelijk. Maar ik heb nu nog steeds dat ik soms bang ben dat ik teksten niet weet. Terwijl ik toch gewoon goed geleerd heb en ik het gewoon zonder papier uit m’n hoofd kan. Maar toch denk je eraan.’

Je komt juist superzelfverzekerd over. Hoe doe je dat?

‘Ik ben nog steeds wel eens onzeker. Maar hoe ouder je wordt, hoe beter je jezelf leert kennen.’

Denk je dat als je nooit gefaald had, dat je dan de actrice was geworden die je nu bent?

‘Nee, ik denk dat falen echt een van de grootste onderdelen is hoe je groeit en hoe je vormt wie je bent.’

Heb je tips voor lezers met faalangst?

‘Het is niet erg als er iets mislukt en wees niet bang voor de mening van anderen. Gewoon blijven proberen.’

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.