Trillen je spieren tijdens een work-out? Dat betekent helaas niet dat je sterker wordt

spieren trillen work-out

Je geeft alles tijdens die work-out en je spieren zijn lekker aan het trillen. Ja, dat zul je morgen wel voelen, maar je bent in ieder geval goed bezig geweest, toch? Nou, niet helemaal. Je lijf wil je namelijk iets heel anders vertellen.

Het is namelijk eigenlijk een teken van uitputting. Sterker nog, het kan zelfs aangeven dat je jezelf niet genoeg tijd geeft om te herstellen.

Spieren trillen work-out

Fysioloog Heather Milton legt uit: ‘Als je je snel erg vermoeid voelt, en je jezelf echt pusht en het voelt vreselijk, dan geeft dat aan dat je je neuromusculaire systeem niet genoeg rust tussendoor hebt gegeven.’ Het is makkelijk om dat gevoel met iets positiefs te verwarren, je bent immers je lichaam lekker aan het uitdagen. Maar een betere graadmeter om te merken of je lekker bezig bent, zijn meer herhalingen en sets aankunnen, kortere rustperiodes nodig hebben en steeds zwaarder kunnen liften.

Gewichten

Hoe ver je ook bent met je krachttraining, het gewicht dat je gebruikt zou uitdagend moeten aanvoelen bij de laatste lift van elke sit. Milton verklaart: ‘Alsof het buitengewoon moeilijk is om die herhaling met een goede vorm af te maken.’ Maar: dat moet dan weer niet voelen alsof je het gewicht elk moment kan laten vallen. Geef jezelf voldoende rust tussen elke set.

Opbouwen

Het is ook belangrijk dat het gewicht dat je optilt wekelijks toeneemt. Hoeveel dan? Nou, om te beginnen een toename van twee procent om dat geleidelijk naar 10 procent te krijgen. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende water drinkt, goed eet en voldoende slaap krijgt en dan is dat trillen hélemaal niet nodig.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: Well and Good | Beeld: Unsplash
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!