Trots op haar lijf

F*ck dat idiote ideaalbeeld, f*ck photoshop: dit zijn wij en we zijn trots op ons lijf – zeggen de 13 vrouwen die zich voor VIVA in bikini lieten fotograferen. En ze zijn niet de enigen: uit ons grote zelfbeeldonderzoek dat we onlangs op Viva.nl hielden, blijkt dat 70% van de 890 VIVA-vrouwen haar spiegelbeeld zeer oké vindt.

Zelfbeeld
Haar lijf en haar figuur houdt de Nederlandse vrouw bezig. VIVA’s grote zelfbeeldonderzoek vertelt dat 34% van de vrouwen soms jaloers is op de lijntjes van modellen in de bladen. 6% krijgt er zelfs een minderwaardigheidscomplex van. Ook het hebben van een partner beïnvloedt het zelfbeeld van de vrouw: 26% zit in een relatie lekkerder in haar vel en 23% is dan zelfverzekerder.

Bikini
Ook staat de Nederlandse vrouw niet te juichen als de zomer is aangebroken: bijna een op de vier (23%) baalt als ze weer in bikini naar het strand moet. 31% probeert op de valreep nog wat kilo’s kwijt te raken. Verder zou een groot deel van de Nederlandse vrouw (27%) iets aan haar lijf laten veranderen als ze geld had. En 25% overweegt het. Als we het voor het kiezen hadden, zou 30% het liefst zo slank en sportief als Cameron Diaz willen zijn.

Positief zelfbeeld
Opvallend is dat de Nederlandse vrouw ondanks alles lekker in haar vel zit: 70% typeert haar zelfbeeld als positief.29% is zo tevreden dat ze niets zou laten veranderen aan haar lichaam. Waarmee de vrouw het meest tevreden is? Ogen scoren het hoogst (21%), gevolgd door haar (12%) en borsten (11%). Het minst content is de Nederlandse vrouw met haar buik (23%), benen (14%) en billen (12%). 40% geeft haar lijf een dikke 7. En 22% zelfs een 8.

Allerlei maten
Gelukkig hebben veel VIVA-lezeressen deze zelfbeeldopkrikker niet nodig. Op onze oproep om in bikini op de foto te gaan, werd massaal gereageerd. Vrouwen in allerlei maten zien hoe blij ze zijn met zichzelf. Deze vrouwen staan net als VIVA staan voor de boodschap: je bent goed zoals je bent. Ruth (35): “Ik omarm mezelf zoals ik ben. Mijn grote billen zijn mijn wapen.” Wij zijn blij dat zo veel vrouwen trots zijn op hun lichaam. Dat gunnen we de andere vrouwen ook. Zeg ons na: ‘Ik ben goed zoals ik ben.’ Maak het je mantra, schrijf het op je spiegel, want je bent echt goed zoals je bent. Met die eerste rimpels, grijze haren, scheve tanden, vetrollen en al.

De nieuwe VIVA met een extra special over vrouwen en hun lijf ligt woensdag 25 juli in de winkel.

Foto: VIVA