Van ijsklont naar schaapjes tellen: waarom sokken aan in bed maar even helpen

sokken in bed

Nu je partner het beu is dat je hem of haar als kachel gebruikt, moet je met grondigere maatregelen komen. Sokken dus maar aan, ook in bed. Werkt prima om jezelf lekker warm te krijgen, maar voor je nachtrust is dit wollige kledingstuk iets minder bevorderlijk. 

Lees ook:
Heb je het altijd koud? Dit is misschien wel een van de redenen

Want probeer maar eens met koude klompjes naar dromenland te gaan: een bijna onmogelijke opgave. Sokken maken je poezelige voetjes even warm, maar ’s nachts betaal je pas echt de prijs. Dat verklaart Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, aan NU.nl.

Sokken in bed

Hoe komt dat? Nou, ‘in de nacht daalt de kerntemperatuur van het lichaam, maar wordt de huid juist warmer.’ Daarom kun je zomaar wakker schrikken door het gevoel dat je voeten wel héél erg heet zijn geworden. En helaas voor de mensen die graag helemaal ingepakt in bed gaan liggen: je zult je sokken toch echt uit moeten doen. Alleen op deze manier kan je lichaamstemperatuur weer goed geregeld worden. Wanneer deze te hoog is, zal je nachtrust namelijk verstoord worden. Je valt dus sneller in slaap door je warme voeten, maar zult ’s nachts eerder schaapjes liggen te tellen.

Massage

Wat dan wel? Nou, door deze beenwarmers isoleer je juist jouw lichaamswarmte. Is die ijskoud, dan zul je dus ook juist alleen maar deze lage temperatuur vasthouden. Opwarmen dus, die voeten. Denk aan een kruik met warm water, een föhn of een lekkere voetmassage. Niet langer standje vriesstand? Dan kun je je sokken aantrekken, maar ga hiervoor ook niet voor een te strakke variant: die belemmert de bloedsomloop weer, met weer koude voeten tot gevolg. Ja, lastig allemaal.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: Margriet | Beeld: iStock
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!