Veel van wat we ons herinneren komt van een foto

Geheugen

Ons geheugen kan ons nog weleens bedriegen. Getuigenverklaringen zijn voor de politie niet altijd even behulpzaam omdat hetgeen we ons herinneren niet altijd overeenkomt met wat er werkelijk gebeurde. ‘Geheugenprofessor’ Douwe Draaisma zegt nu dat we ons ook vooral dingen herinneren van foto’s.

Ga bij jezelf maar eens na: hoeveel van wat je herinnert over vroeger staat ook op een foto? Volgens oud-hoogleraar geschiedenis van psychologie Douwe Draaisma is het mechanisme het sterkst bij gezichten. Als je eraan terugdenkt aan hoe je vader of moeder er rond hun vijftigste uitzagen, zul je hoogstwaarschijnlijk een foto voor je zien uit die tijd. Dat komt je geheugen meegaat met de tijd en de huidige looks van je ouders heeft opgeslagen.

Graven in dat brein

Toch heb je wel je geheugen nodig, om te kunnen identificeren. Als je een oude foto zou zien die je nog niet kent met een van je ouders erop, zul je ze wel herkennen. Dus omdat hun uiterlijk ooit in je geheugen is opgeslagen, herken je wel, maar herinner je je dus niet per se. Dat komt meer door foto’s. Vragen wij ons direct weer af hoe dat ging toen er nog geen foto’s waren. Vergat je dan hoe iemand er vroeger uitzag?

Bron: welingelichtekringen.nl | Beeld: iStock

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.