Vermijd feestacne: zo geef je je huid een mini-detox tijdens de feestdagen

Lekker eten, gevulde champagneglazen en weinig slaap. De feestdagen mogen dan wel een gezellige bende zijn, onze huid denkt daar anders over. Hoe voorkom je dat je dezer dagen onder de feestacne zit?

Al het lekkers wat we verorberen heeft een uitwerking op onze huid. Zo heeft één glaasje alcohol al invloed op het aantal antioxidanten in de huid. Dat wil zeggen dat we na het drinken van alcohol minder beschermd zijn tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Ook droogt alcohol je huid uit en zorgt het voor een verwijding van de bloedvaten in de huid. Van suiker wordt je huid minder elastisch is en krijg je sneller rimpels.

Allemaal erg deprimerend. Moeten we de bubbels dan inruilen voor groenten en water? Nee, natuurlijk niet. Zorg tussendoor gewoon wat extra voor je huid met de volgende tips.

1. Eet (tussendoor) gezond

Zet tussendoor eten op het menu waar je huid lekker op gaat. Denk aan pre- en probiotica. Deze ‘goede’ bacteriën of schimmels zorgen ervoor dat je huid beter vocht vasthoudt. Je vindt ze onder meer in yoghurt, zuurkool en sojabonen. Ook Omega 3-vetzuren hydrateren je huid. Ga dus vooral voor de vette vis, noten en lijnzaadolie.

2. Smeer je huid in

Smeren, smeren en nog eens smeren. En bij voorkeur producten die kalmerende en hydraterende ingrediënten bevatten. Herstel je vochtbalans met glycerine, niacinamide, hyaluronzuur en ceramiden. Of ga voor panthenol, vitamine C en E en andere antioxidanten. Die werken ook nog eens kalmerend en ontstekingsremmend.

3. Drink veel water

Genoeg water drinken is heel belangrijk voor het reinigen van het hele lichaam. Je nieren filteren je bloed op afvalstoffen en toxines. Vervolgens plas je deze stoffen uit. Drink je niet genoeg water op een dag, zullen deze stoffen minder snel gefilterd worden. En juist tijdens de feestdagen zijn er extra afvalstoffen om te filteren. Dat is zonde, want door het elimineren van deze stoffen verklein je de kans op huidirritaties.

4. Probeer genoeg te slapen

We weten het: eind december zijn de nachtjes vaak kort. Probeer tussendoor toch genoeg slaap te krijgen. Zo kan je huid goed herstellen van de volle borden en glazen door de dagen heen. De huid maakt tijdens je slaap nieuw collageen aan. Dit is een stof die ervoor zorgt dat het bindweefsel van je huid bij elkaar blijft. Hoe meer collageen hoe beter. Je huid wordt er namelijk steviger van én gaat minder snel rimpelen.

Bron: HLN.be | Beeld: iStock