Deze vier vieze dingen gebeuren er met je lichaam als je te weinig water drinkt

best gelezen

‘Je moet voldoende water drinken’, het is de nummer één-tip met deze hitte. Maar bij gebrek aan je herbruikbare waterfles, preppings en tijd kan het zijn dat het drinken van water er nog wel eens bij inschiet. Wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je op zulke dagen te weinig water drinkt?

Je hoort altijd de redenen waaróm je water moet drinken, maar eigenlijk nooit – buiten het bekende uitdrogingsargument – wat er met je lichaam gebeurt als je geen water drinkt. Natuurlijk, de velen van ons zijn bekend met hoofdpijn, maar er zijn ook andere, minder voor de hand liggende symptomen die optreden als je lichaam niet genoeg water binnenkrijgt.

Slecht ruikende adem

Halitose, zoals een slechte adem ook wel technisch wordt genoemd, kan veroorzaakt worden door uitdroging omdat je minder vocht in je mond hebt. Spuug en slijm zijn er niet alleen om je te helpen je eten te verteren, maar ook om je bacteriën weg te wassen van je tong- en mondweefsel. Hoe meer je uitdroogt, hoe minder spuug je produceert. Het resultaat? Een mond die niet genoeg speeksel heeft om de bacteriegroei te verminderen.

Donkeroranje urine

Eén van de duidelijkste kenmerken van uitdroging is de kleur van je urine. Herinner je je die beroemde urinescène uit 127 hours nog? Zulke donker gekleurd oranje plas wil je echt niet in het toilet zien druppelen. De ideale kleur van urine is bleekgeel of helder, omdat je de pigmentatie van je urine verdunt wordt op weg naar de uitgang. De gele kleur wordt veroorzaakt door iets dat urobiline wordt genoemd. Hoe donkerder het is, hoe meer dehydratatie je hebt.

Droge opgezwollen ogen

Ook op je ogen kan uitdroging een verrassende invloed hebben. Bij uitdroging produceert je lichaam niet genoeg tranen om het oppervlak van je ogen te hydrateren. Hierdoor krijg je opgezwollen ogen en dat is geen pretje.

Droge tong

Als vanzelfsprekend gaat deze natuurlijk hand in hand met de vermindering van speeksel in je mond. Een droge tong is voor niemand lekker, het lijkt net alsof je een walgelijke lap rubber in je mond hebt liggen. Dit komt omdat speekselklieren vertragen, waardoor je mondoppervlakte droog wordt. Dit los je niet op met ‘ff een slokje water’, maar betekent echt dat je flink wat slokken achterover moet slaan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.