Vitamines slikken om depressie te voorkomen? Zonde van het geld

Zijn vitamines je vrienden? Prima, máár het slikken van vitaminepillen en mineralen helpt niet om een depressie te voorkomen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Misschien heb je weleens ergens gehoord of op het wereldwijde web gelezen dat met het slikken van vitaminepillen een depressie kan worden voorkomen. Nou, niet dus. ‘Er wordt goud geld verdiend aan vitaminepillen. Onder meer omdat mensen denken dat de pillen helpen om een depressie tegen te gaan’, zegt hoogleraar Gezond ouder worden Marjolein Visser.

Omdat er geen klinkklaar antwoord was op het effect van vitaminepillen, ging Visser herself op onderzoek uit.

Meten is weten

Samen met een team onderzoekers deed Visser onderzoek onder 1.025 mensen. Deze proefpersonen waren stuk voor stuk een beetje te zwaar, kampten al een tijdje met depressieve gevoelens en waren afkomstig uit vier verschillende landen.

Uitkomst? Of de mensen nu wel of geen vitaminepillen slikten, het maakte niet uit. ‘Met de pillen zijn geen depressies voorkomen. De symptomen van de depressies namen ook niet af. De pillen hebben geen effect.’

Zonde van je geld

En nu, moet je dan helemaal geen vitaminespillen en mineralen slikken? ‘Alleen voor een beperkte groep is het nuttig: voor ouderen en jonge kinderen. Voor de rest van de mensen is het eigenlijk niet nodig en zijn de pillen zonde van je geld’, aldus Visser.

Wat je ook doet, je weet nu in ieder geval dat je vitamines niet moet slikken om die grijze donkere wolk boven je hoofd te laten verdwijnen…

VIVA banner

Bron: Editie NL | Beeld: iStock
Gina is 30 lentes jong, freelance creatieveling en vraagt altijd ‘waarom’? Ze pent en produceert voor print en online, thuis, op kantoor, in de studio of vanuit een zonnig oord (Bali baby) mét dochter Mex (2) aan haar arm of om haar nek. Schrijfspecialisaties? Het wel en wee van #momlife, relatieperikelen (vriendschappen vallen daar ook onder, immers ook een relatie), hippe hotspots en dirty talk, s-e-x.