VIVA food challenge: ‘Met lange tanden worstel ik me door die bak groenvoer heen’

Een sap- of detoxkuur doen: hoe is dat nou écht? Vijf online redacteuren besluiten een week hun eetregime om te gooien. Drie volgen een sapkuur, een gaat voor een combinatie van sla, soep en sapjes en een probeert een week te leven op shakes. Hoe bevalt dat? Vandaag: editor Anne-Flore Muller (27).

Toen de eerste geruchten in de rondte gingen dat er een sapkuur gedaan mocht worden op de redactie, stond ik niet gelijk te springen. Ik heb in een ver verleden weleens een detox gedaan, waarin ik meerdere dagen alleen citroensap met cayennepeper mocht drinken. Dit was een groot fiasco en zeker niet voor herhaling vatbaar. Maar een detoxkuur van SLA, dát zag ik wel zitten. Niet op de laatste plek omdat ik simpelweg een vaste klant ben bij die toko. Toch was ik heel benieuwd hoe erg ik mijn dagelijkse portie chocolade zou gaan missen…

SLA biedt drie verschillende soorten detoxkuren aan: ‘Fix’, ‘Reset’ en ‘Active’. De Fix lijkt mij het meest uitdagend, want bij dit pakket krijg je iedere dag maar 1400 tot 1600 calorieën per dag binnen en eet je geheel plantaardig. Deze detox wordt omschreven als een uitdaging en een gezonde manier om je lichaam te reinigen. Ook zou het de vetverbranding stimuleren. Zal ik na drie dagen écht verschil gaan zien? Ik betwijfel het.

Detoxdag 1

Ik ben zo ziek als een hond. Met een zweethoofd, knetterende keelpijn en een loopneus start ik de detox. Een flinke dosis vitamientjes is van harte welkom, dus ik begin vol goede moed aan de eerste detox dag. Ik haal een joekel van een doos op in de SLA-vestiging bij mij in de buurt en val haast om van verbazing wanneer ik hem openmaak. Want de box zit boordevol goodness en ik prijs mezelf gelukkig. Al helemaal als ik op Whatsapp de flesjes groentesappen van mijn collega’s voorbij zie komen. Ik mag hartstikke veel eten: een groene smoothie met havermout en kokossnippers, een gevulde salade en een soepje. Er zit de eerste dag zelfs nog een granolareep bij! Dit in combinatie met drie sapjes en liters thee lijkt het me prima te doen.

Mijn hongergevoel is haast niet aanwezig doordat ik ziek ben, maar toch eet ik braaf alles op. De smoothie in de ochtend is heerlijk fris en vullend, maar met de salade in de middag heb ik wat meer moeite. Ik vind het een flinke bak, maar toch is het goed dat ik de hele salade opeet. Want in de avond mag ik alleen een soepje eten, en dat blijkt toch best een licht hapje te zijn. Na het avondeten eet ik normaal gesproken een paar stukjes chocola of wat dadels (sugar addict over here), en dat mis ik wel.

Klachten: afgezien van mijn griepje, niks.
Ik voel me: dat moge duidelijk zijn; flink beroerd. Maar dit heeft niets te maken met de detox, want ik heb juist het gevoel dat dit erg goed is om het virus uit mijn lijf te krijgen!

Detoxdag 2

Helaas nog altijd ziek op de bank, maar met een ding ben ik hartstikke blij: het feit dat ik niet hoef te koken! De dag moet ik starten met een glas water met citroensap en gember. Heel zuur en best heftig op de lege maag, maar dit schijnt goed te zijn voor een kickstart van je dag. Ook vandaag staat er een smoothie op het menu, ditmaal van mango, banaan, kurkuma, havermout, amandelmelk en citroensap. Zo lekker zoet! Door de havermout zit ik best vol en heb ik genoeg energie om de dag te beginnen.

Ondanks mijn griep begin ik toch te verlangen naar een kopje koffie, maar dít mag helaas niet. Hierdoor voel ik een lichte hoofdpijn opkomen, maar deze probeer ik weg te krijgen door mijn eerste sapje van de dag te drinken. De salade is nóg groter dan de eerste dag. Er zit tempeh in, zoete aardappel en ook nog rode rijst en linzen. Ik ben niet gewend zo’n grote lunch te eten, dus ook dit keer heb ik er wat moeite mee. Omdat ik nog weet hoe het ging bij de eerste dag, kies ik ervoor om een klein gedeelte van de salade over te houden voor het avondeten. En da’s een goede truc, want ook ditmaal mag ik alleen een lichte soep in de avond. Maar met het restje salade erbij is het een prima avondmaaltje.

Klachten: een lichte hoofdpijn door gebrek aan mijn dagelijkse koffie fix.
Ik voel me: nog steeds lamlendig door de griep, maar ik heb wel het idee dat de hoeveelheid groente en fruit me goed doen. Vooral de sapjes vind ik verfrissend; ze geven me energie en zijn bijna net zo effectief als een latte macchiato.

Detoxdag 3

Dag drie is de lichtste dag van de detox. De havermout in de smoothie is vervangen door avocado. Lekker, maar ik mis toch de koolhydraten in de ochtend. Een sapje erin dan maar, en ik drink extra veel groene thee om het hongergevoel tegen te gaan. Dit keer kijk ik uit naar de vullende salade tijdens de lunch, maar wanneer ik het bakje open is de inhoud ietwat teleurstellend. Er zit een beetje quinoa in de salade verstopt, maar verder bestaat deze lunch voornamelijk uit groente. Misschien komt het doordat mijn neus nog steeds verstopt zit en ik dus vrij weinig proef, maar deze salade vind ik niet écht lekker. Met lange tanden worstel ik me door de bak groenvoer heen.

Deze dag heb ik voor het eerst wat meer trek en ik verlang naar een broodje. Ik mag echt niet klagen, want mijn collega’s mogen alleen sapjes drinken. Toch ben ik blij dat de detox er alweer op zit na deze dag, want de salades en soepjes beginnen me toch wel wat de neus uit te komen. Het soepje in de avond is lekker verzachtend voor mijn keel, maar net zoals de andere dagen mis ik ook nu de zoetigheid in de avond.

Klachten: trek!
Hoe voel ik me: ik voel me prima, maar merk wel dat ik een beetje futloos ben.

Conclusie

Deze detox was mild, over het algemeen heel lekker en goed uit te houden. Het was geen extreme detox en ik was blij met het feit dat ik niet zelf hoefde te koken. Da’s namelijk niet écht mijn grootste hobby. Door drie dagen heel gestructureerd te eten, ben ik me bewust geworden van hoeveel snacks ik normaal gesproken eigenlijk eet. Vaak snaai ik van alles weg en verdwijnt mijn hand geregeld in de snoeppot op kantoor. Dit was wel even een eye opener! Ik kan niet zeggen dat ik echt een verschil voel door deze detox van drie dagen, en mijn vetpercentage is ook niet zichtbaar gedaald. Maar ik ben wél gehecht geraakt aan de sapjes, en probeer vanaf nu nog maar een kop koffie per dag te drinken. Want gek genoeg geeft groene thee en een groen sapje evenveel (en misschien zelfs meer) energie dan een kop koffie!

Meer info

Tijdens de SLA Detox Days geniet je van gevulde salades en soepen, verse groentesappen, smoothiebowls en nog meer lekkere producten. Je leest het goed: bij SLA detox je met sappen én eten en kom je niks tekort! De filosofie van SLA is namelijk dat een detox geen extreem of eenzijdig dieet hoeft te zijn, maar juist zacht, prettig en vooral ondersteunend voor je lichaam. Zo brengt je lichaam zichzelf weer helemaal in balans. Maaltijden overslaan komt er niet bij kijken, dus je houdt de hele dag energie en kun je gewoon blijven werken en sporten.

Prijs: 140 euro voor drie dagen.
De pakketten kun je ophalen bij een SLA-vestiging bij jou in de buurt of thuis laten bezorgen. SLA heeft vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Haarlem.

Lees ook:

VIVA food challenge: ‘Ik krijg een wegtrekker als een collega in een broodje hapt’
VIVA food challenge: ‘Ik heb het gevoel dat er een laagje mos op mijn tanden zit’
VIVA food challenge: ‘Ik leefde een week lang op poedervoedsel’

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.