VIVA food challenge: ‘Ineens denk ik aan alles dat ik niét mag eten’

Een sap- of detoxkuur doen: hoe is dat nou écht? Vijf online redacteuren besluiten een week hun eetregime om te gooien. Drie volgen een sapkuur, een gaat voor een combinatie van sla, soep en sapjes en een probeert een week te leven op shakes. Hoe bevalt dat? Vandaag: Content creator Daphne Ponsteen (25).

Grappig genoeg was ik diegene die opperde om een sapkuur te doen. Ik heb het altijd al eens willen proberen, gewoon om te zien hoe ik me zou gaan voelen. En wat is er nu beter (en gezelliger) dan dit samen met je collega’s te doen? Toch, dames?

Sapmeesters biedt naast soepen en groene shakes drie soorten detoxkuren aan: ‘Detox’ (met 800 kcal) en ‘Weight’ (900 of 1200 kcal). Ook heb je bij de kuren de keuze uit drie of vijf dagen. Ik besluit voor de ‘Detox’ kuur van drie dagen te gaan gezien dit mijn eerste detox ever is. Deze detox bevat de minste calorieën, eens even zien wat het met me gaat doen.

Detoxdag 1

Terwijl ik half slapend en lichtelijk brak van het weekend de deur open zie ik eigenaar Sunny staan. Hij komt de detoxkuur hoogstpersoonlijk brengen. Ik begin me al direct te verontschuldigen, want aan echte voorbereiding heb ik niet gedaan. Om je voor te bereiden op de kuur is het verstandig de twee dagen ervoor zoveel mogelijk te wennen aan vloeibaar voedsel. Dit heb ik wel gedaan, maar ik denk niet dat alcohol hieronder valt…

Enthousiast begin ik met het uitpakken van de tas. Het ontbijt bestaat uit vitaminepillen, Aloë Vera sap, cranberrysap, citroensap (aangevuld met lauw water) en een vers sapje van 500 ml. Normaal eet ik alleen een beetje yoghurt voor ontbijt dus dit is wel even wennen. Het ziet er in ieder geval niet uit alsof ik honger ga krijgen. De rest van de dag drink ik nog twee verse sappen.

Sunny heeft me drie verse soepen extra gegeven, voor het geval dát. Al gauw blijkt dat die extra soepen helemaal niet nodig zijn. De verse sappen vullen zo erg (en zijn mega-lekker!) dat ik de soep helemaal niet nodig heb.

So far, so good… Zou je denken. Tot er ’s avonds een vriendinnetje met boy troubles bij me aanklopt. En geef nou toe, je laat een goede vriendin toch niet in haar eentje een glas rode wijn drinken?! Druivensap, ik reken ‘m goed.

Klachten: lichamelijk voel ik me prima, geestelijk heerst er wat schuldgevoel dankzij dat wijntje.
Ik voel me: het gevoel dat je alleen maar gezond én vers voedsel tot je neemt stemt me erg goed.

Detoxdag 2

Op dag twee begeef ik me bepakt en bezakt met sapjes en shotjes naar de VIVA-redactie in Hoofddorp. Hier tref ik een paar collega’s aan die al een paar dagen bezig zijn met hun detox. “Was echt een supergoed idee van me hè?”, roep ik enthousiast. De meningen zijn hierover verdeeld, maar er heerst wel een gevoel van saamhorigheid. Let’s do this.

Tegen 13.00 uur is het lunchtijd, maar wijs als we zijn besluiten we allen onze lunch achter onze laptop op te eten, of beter gezegd: drinken. Want ja, ook die Sanoma-kantine heeft zo zijn verleidingen. Voor het eerst (want ik doe dit al zó lang) krijg ik een ontzettende drang naar koffie. Ik ben niet aanspreekbaar als ik mijn kopje koffie niet heb gehad in de ochtend, en dat begin ik nu te merken. Stay strong, Daphne. En ik neem nog maar een detox-thee. Al die thee’tjes beginnen hun tol trouwens wel te eisen: Ik moet heel veel plassen, all day long.

’s Avonds is het weer tijd voor een sapje en een soepje en als ik na het avondeten trek krijg in een snack besluit ik voor wat snoepkomkommers te gaan. Het voelt goed om weer eens te kauwen na al dat vloeibare voedsel.

Klachten: een oerdrang naar cappuchino’s, latte machiato’s en wat allemaal nog meer.

Ik voel me: blij, want schijnbaar zijn niet alle detoxkuren zo lekker als die van mij (als ik mijn collega’s moet geloven).

Detoxdag 3

Dag drie, en gelijk alweer de laatste dag van mijn detoxkuur. Waar mijn collega Jessica zeven dagen shakes naar binnen giet, zit het er voor mij na deze dag alweer op. Máár, moet ik ‘m wel eerst overleven.

Ik begin de ochtend zoals gewoonlijk weer met een portie pillen, shotjes en een sapje. Dan moet ik op locatie filmen en besluit ik mijn ‘lunch’ mee te nemen. Een voordeel: je hoeft nooit meer na te denken over wat je gaat eten. Wat tegelijkertijd ook een nadeel is, want: ik houd van recepten zoeken.

Na de shoot zoek ik buiten een bankje op om mijn sapje op te drinken. Het zonnetje schijnt, toeristenboten varen voorbij en mijn sapje is lekker. Wat wil een mens nog meer? Toch betrap ik mezelf er steeds vaker op te denken aan lekkere dingen. Zo heb ik al jaren (oké, maanden) geen roze koeken meer gegeten. Maar ineens wil ik ze. Allemaal. Ook denk ik aan bitterballen en tosti’s. Help.

In de avond drink ik mijn laatste liquid dinner (niet zoals ik ze gewend ben) en zit het er alweer bijna op. Voor het slapengaan moet ik iedere avond nog een klei-shotje drinken. En ja, dat smaakt net zo vreselijk als dat het klinkt. Ik duik mijn bed in en ben tevreden. Tevreden dat ik het heb gehaald. En tevreden omdat ik me morgen weer mag vergrijpen aan vast voedsel.

Klachten: mijn gedachten dwalen steeds vaker af naar lekkere dingen die ik niet mag hebben…
Hoe voel ik me: prima, maar niet zo energiek als dat ik had gehoopt.

Conclusie

Toegegeven: deze detox is echt ontzettend lekker! De smoothies en soepjes bestaan uit erg veel verschillende soorten groenten zoals boerenkool, rabarber, courgette, andijvie en asperge. Dat maakt iedere maaltijd weer een verrassing. De vitaminepillen en shotjes in de ochtend zorgen er zeker voor dat je de dag met een prettig gevoel begint én mijn ontbijt was nog nooit zo gezond. De soep is een fijne toevoeging op de sapjes, omdat je zo zeker weet dat je geen honger gaat krijgen. Het klei-shotje als slaapmutsje is minst favoriet, maar je hebt in ieder geval wel gelijk het idee dat je iets goeds doet voor je lichaam.

De detox viel me ontzettend mee, en drie dagen vind ik eigenlijk nog iets te kort. Voor ik het wist was het alweer voorbij en ik heb dan ook geen grote verschillen gemerkt. Oké, ik ben anderhalve kilo afgevallen, maar deze zat er ook gauw weer aan. Ook heb ik geen toename in energie gemerkt. Blijkt dat ik dat bakkie pleur toch écht wel nodig heb in de ochtend. Kortom: een fijne beginnersdetox, maar wil je echt verschil merken ga dan voor die van vijf dagen.

Meer info

De Detox Sapkuur van Sapmeesters geeft je een korte, intensieve reiniging van het lichaam. Gedurende drie dagen voed je je lichaam met alleen maar sappen van gezonde fruitsoorten en groenten. Je ontvangt op de ochtend van de eerste kuurdag een levering met daarin alle ingrediënten voor de 3-daagse kuur: 3x 30ml citroenshot, 3x 30ml Aloë Verashot, 3x 30ml cranberryshot, 3x een portie groene klei, 9x 500ml detoxsap (verschillende sappen van verse groenten en fruit), 3x voedingssupplementen (multivitaminen, mineralen, chlorella, probiotica/psylliumvezels).

Prijs: 114,95 euro voor drie dagen sap, 12,95 euro voor drie soepen en 4,99 euro voor de thee.
De 3-daagse sapkuren worden in één keer bezorgd op de ochtend van de eerste kuurdag.

Lees ook:

VIVA food challenge: ‘Ik krijg een wegtrekker als een collega in een broodje hapt’
VIVA food challenge: ‘Ik heb het gevoel dat er een laagje mos op mijn tanden zit’
VIVA food challenge: ‘Ik leefde een week lang op poedervoedsel’
VIVA food challenge: ‘Met lange tanden worstel ik me door die bak groenvoer heen’

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.